Podijeli članak

Ministar sigurnosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić rekao je nakon dvodnevne posjete Unsko-sanskoj županiji da će jedan od prioriteta, kako bi se kontrolisao i smanjio ulazak migranata u BiH iz pravca Srbije i Crne Gore, biti pojačana kontrola istočne granice.

Cikotić, koji je juče boravio na području Bihaća, a danas na području Velike Kladuše, gdje je o eskalaciji migrantske krize razgovarao sa županijskim i lokalnim službenicima te obišao kamp u selu Lipa i kamp "Miral", istaknuo je da mu je nakon ove posjete jasnija situacija na području Unsko-sanske županije, prenosi SRNA. 

"Dogovorili smo određene mehanizme i konkretniju i efikasniju suradnju lokalnih i županijskih vlasti sa institucijama BiH kako bi građani osjetili veći stupanj sigurnosti", rekao je Cikotić.

On je napomenuo da je cilj da se u budućnosti migrantskom krizom upravlja sa nivoa BiH i da se tako rasterete županijske vlasti te istaknuo da "nema madžioničarski štapić" i da će se rezultati budućih aktivnosti na prevenciji migrantske krize osjetiti za izvjesno vrijeme.

Cikotić je naveo da plan upravljanja migrantskom krizom u BiH sadrži sedam prioriteta, 21 mjeru i 116 aktivnosti te naglasio da se migrantska kriza ne može odmah riješiti.

"Nastojat ćemo da iz domaćih i međunarodnih fondova povećamo ukupan iznos budžetskih sredstava za ove aktivnosti, probat ćemo popraviti koordinaciju između policijskih agencija u BiH koje nedovoljno surađuju, kako bi se teret migrantske krize rješavao na teritoriji cijele BiH. Uvest ćemo i sustav kontrole svih institucija koje su odgovorne za ovo pitanje da bi se sankcionirao nerad i neodgovornost", istaknuo je Cikotić.

On je dodao da će se periodično vršiti ažuriranje ovog plana kako bi se pratio intenzitet i stepen realiziranih aktivnosti.

"Imamo obećanje EU da će podržati opremanje i obuku institucija BiH koje su zadužene za kontrolu granice, tako da očekujemo pomoć sa te strane. Međutim, smatram da i mi sami imamo još mnogo kapaciteta koje možemo iskoristiti", kaže Cikotić.