Podijeli članak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak dočekao je premijera Srbije Aleksandra Vučića na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu uoči sutrašnjeg summita premijera nekoliko zemalja Zapadnog Balkana.

"Ja sam poželio dobrodošlicu gospodinu Vučiću. Nikakve posebno velike priče nije bilo osim jedne poruke da je jako dobra stvar što je došao za odnose Srbije i Bosne i Hercegovine i odnose u regionu", kazao je Crnadak za N1.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u Sarajevo dolazi sa pruženom rukom prijateljstva svima na zapadnom Balkanu.

Vučić je za TV Pink rekao da će na sutrašnjem sastanku premijera zemalja zapadnog Balkana u Sarajevu biti riječi o zajedničkim projektima.

On je istaknuo da se jedna zemlja protivi njegovom prijedlogu za stvaranje carinske unije, odnosno jedinstvenog tržišta zapadnog Balkana.

"Ima onih koji misle da su iznad nas", rekao je Vučić, ne navodeći o kojoj zemlji je riječ.

Domaćin Summita premijera zemalja zapadnog Balkana je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Cilj Summita je približavanje zemalja zapadnog Balkana EU i razgovor o regionalnim projektima koji se tiču transportne i energetske infrastrukture, te suradnje u oblastima mladih i obrazovanja.

Na sastanak će doći premijeri Srbije Aleksandar Vučić, Makedonije Emil Dimitriev, Kosova Isa Mustafa, Crne Gore Duško Marković kao i jedan od zamjenika premijera Albanije.

Nazočiti će i europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn. U ime Italije, koja će biti domaćin summita lidera Zapadnog Balkana u srpnju, u Sarajevo će doći ministar vanjskih poslova Angelino Alfano.