Podijeli članak

Porušeni most na Neretvi u Jablanici, most ''Bitke za ranjenike'', počeo se obnavljati kao strateško turističko središte u tom hercegovačkom gradiću.

Iz Općine Jablanica navode kako je pribavljena sva neophodna dokumentacija prije nego što se krenulo s pripremnim radovima rekonstrukcije mosta u kanjonu Neretve koji je na lokalitetu Muzej Bitka.

''Izvođač radova, poduzeće HP Investing iz Mostara, otpočeo je s izvođenjem pripremnih radova u prvom tjednu mjeseca ožujka 2020. godine'', kažu iz Općine Jablanica.

Za realizaciju projekta, uz izvođača radova i Općinu koja je investitor, kako navode, kao naručilac radova sudjeluju JP EPBiH dd Sarajevo i za provedbu nadzora Privredno društvo Institut IGH dd - Banja Luka.

''Ugovorena vrijednost radova je 1.074.314,18 KM, a rok za izvođenje osam mjeseci od dana uvođenja u posao'', ističe ponosni investitor.

Realizacija ovog projekta je, kako naglašavaju, od strateškog interesa za općinu Jablanica, a posebno za razvoj turizma.

Izvođač već duže od mjesec dana izvodi radove na probijanju pristupnog puta do prelaza preko Neretve, gdje je uz teške mašine i dizalice do sada urađen veliki dio pripremnih radova kako bi se stvorili uvjeti za dopremu i spuštanje u rijeku pontona kapaciteta nosivosti minimalno 50 tona.

Uz sve poteškoće koje su pratile izvođača radova na pristupnom putu do Neretve, veliki problemi su uzrokovani i pojavom pandemije koronavirusa (COVID-19) i proglašenjem stanja nesreće u FBiH, ali su uz pridržavanje mjera, uposlenici poduzeća HP "Investing" doo Mostar uradili veliki dio poslova.

U narednom periodu predstoje radovi na izradi bušotina, injektiranje istih,
izvođenje raznih betonski radova, uklanjanje postojeće horizontalne (desne) rešetkaste konstrukcije u vodi koja je pomjerena uslijed velike vode, ukupne težine cca. 60 tona, vađenje iste i deponiranje na lokalitet Spomen kompleksa Bitka za ranjenike na Neretvi.

Uz navedeno, predviđeno je da se izgradi, transportira i montira nova desna horizontalna rešetka kao glavni eksponat ukupne težine oko 65 tona, piše Klix

Iz Općine Jablanica su priopćili da očekuju da se ovaj strateški projekt okonča u skladu s predviđenim rokovima, ukoliko aktualno stanje nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID 19), te vremenske i druge nepredviđene okolnosti, ne budu sprječavale izvođenje radova.