Podijeli članak

Tagovi

Četiri ekipe znanstvenika iz SAD-a rade na stvaranju genetski modificiranog virusa koji bi trebalo mijenjati DNK biljaka i strahuje se da je to novo moćno oružje. Europski znanstvenici upozoravaju da bi uporaba insekata koji bi bili prenositelji modificiranih virusa mogla ozbiljno potkopati dosadašnji praksu i pravila koja su omogućavala da očuvamo svijet od destruktivne upotrebe biološkog oružja već više od 60 godina.

Riječ je o eksperimentima znanstvenika u SAD koji bi trebali dovesti do toga da insekti budu prenositelji genetski modificiranih virusa do željenog mjesta. Kada stignu do polja ili voćnjaka, insekti bi trebali posijati donesene viruse. Te eksperimente financira agencija Ministarstva obrane SAD odgovorna za razvoj novih tehnologija za američku vojsku.

Bivši član Komisije UN za biološko i kemijsko oružje i vojni ekspert Igor Nikulin tako je objasnio da u ove i slične projekte Pentagon ulaže milijune ako ne i milijarde dolara.

"Najrazvijenije laboratorije i dalje imaju SAD i Velika Britanija. U oblasti biotehnologija i genetskom inženjeringu, kao najmoderniim znanostima, ove dvije države su daleko ispred ostalih. A postoje naznake da je još prije 30 godina CIA je naložila da se počne raditi na izdvajanju određenih sojeva virusa u ove i slične svrhe", objašnjava ruski ekspert.

Za sada je dio plana realiziran u američkim staklenicima na eksperimentalnim kulturama kukuruza i rajčice. Poznato je i da kao "prijevoznike" modificiranih virusa američki znanstvenici koriste skakavce i biljne uši, a rade na tome da još neke vrste štetnih insekata "osposobe" za novu dužnost.