Podijeli članak

Nakon dvije i pol godine Vlada, prema svim analizama, zajedno s Parlamentom, ima zaista dobre rezultate. Bez obzira na to koliko nas osporavali ili izražavali sumnje u pokazatelje, sve što smo trebali pokrenuti, danas je izraženo u konkretnim brojkama - izjavila je u intervjuu za Večernji list dopredsjednica Vlade Federacije BiH i ministrica financija Jelka Milićević.

Ističe kako su se stvorili preduvjeti za veći iskorak, prije svega, kada su u pitanju zapošljavanje, povećanje prihoda, rast BDP-a, smanjenje duga.

- Mi smo za tekuću godinu zabilježili suficit proračuna, ne samo Federacije nego i kumulativno svih županija, ali i izvanproračunskih fondova – navodi Milićević.

Iako naglašava zadovoljstvo dinamikom promjena Milićević kaže kako je s približavanjem izbora počela kampanja i prije nego što je to bio slučaj do sada.

-Već sada osjećamo slabiju prohodnost, odnosno da nam treba puno više energije kako bismo pokrenuli neke stvari. Temeljni problem za provedbu Reformske agende i realizaciju velikih infrastrukturnih projekata je upravo pitanje izmjene trošarina. Iako je to fiskalno pitanje, poprimilo je, nažalost, političke dimenzije. Sada je izmaknulo nadzoru i ne znamo što će biti sudbina - navodi Milićević.

Govoreći o rezultatima rada Vlade ministrica financija navodi da je proračun Federacije BiH, prvi put nakon deset godina, 31. prosinca 2016., bio u suficitu. To ja akumulirani suficit od oko 10 milijuna u Federaciji.

- Kada su u pitanju zaduženja, moram reći kako se prošla vlada u četiri godine zadužila za čak milijardu i pol maraka. Oni pri tome kažu kako su gradili ceste, ali je činjenica da su se zadužili i to treba vraćati. Zadužili su se za željeznice, za gradnju cestovne infrastrukture, na što bilo tko nema nikakvog prigovora. Na posljednjoj sjednici Vlade razmatrali smo izvješće o dugu i zaduženju za tri tromjesečja ove godine. Na dan 30. rujna smanjen je ukupan dug, vanjski i unutarnji, za 4,3 posto ili 254 milijuna KM u odnosu na stanje 30. lipnja. Prvi put ukupni dug FBiH pao je ispod 6 milijardi KM, tj. oko 5,7 milijardi KM – pojašnjava Milićević i dodaje kako time nije zadovoljna jer je to pokazatelj da su nam izostali kreditni aranžmani za cestovnu infrastrukturu.

Dopredsjednica Vlade i ministrica financija FBiH izrazila je bojazan da ćemo u 2018. biti zarobljenici izbora i da neće biti prohodnosti u Parlamentu.

-Najviše strahujem od neiskrenog odnosa koalicijskih partnera i ostavljanja slobodnog prostora za populističke aktivnosti oporbe u Parlamentu. Tada bi definitivno sve tri stranke koje participiraju u vlasti bile gubitnici. Najvažnije je da se pokuša izdići iznad tih problema kako bismo sljedeće godine mogli predstaviti rezultate našega rada – kazala je ministrica Milićević u intervjuu Večernjem listu.