Podijeli članak

Mislav Kolakušić već je najavio sudjelovanje u izborima za predsjednika Republike Hrvatske, a vrlo brzo to će učiniti i Zoran Milanović i Miroslav Škoro, piše Novi list.

Tako će od četvero ljudi koji najbolje kotiraju u anketama o predsjedničkim izborima, enigma ostati još samo Kolinda Grabar-Kitarović, koja ili još razmišlja hoće li se uopće natjecati za drugi mandat, ili iz nekog razloga taktizira s datumom objave kandidature.

Neki njezini bliski suradnici tvrde da je ovo drugo u pitanju i da predsjednica ne želi postati službena kandidatkinja prije Dana državnosti, kad priređuje tradicionalni prijem na Pantovčaku.

Navodno tako namjerava izbjeći optužbe da tu svečanost zlorabi za potrebe svoje kampanje. 

Osoba upoznata sa Škorinim planovima, koja je prošlog tjedna Novom listu rekla da će se on "99 posto kandidirati", jučer je rekla da je i taj jedan postotak neizvjesnosti u međuvremenu nestao.

"To je gotovo, Škoro 100 posto ide na izbore za predsjednika Republike Hrvatske. Jako brzo će o tome izvijestiti javnost, mora samo još odrediti formu u kojoj će to napraviti", ističe.

Škoro, nakon što je 2012. napustio HDZ, nije član političke stranke i stoga mu je puno lakše nego Milanoviću, koji nije otišao iz SDP-a.

Dugo se nagađalo da će bivši premijer, s obzirom na to da predsjedniku Republike Ustav ionako brani članstvo u stranci, izaći iz SDP-a kako bi se u izborima pojavio kao nezavisni kandidat. No, Milanović se u konačnici ipak nije odlučio za takav potez. I stoga je posljednjih tjedana prilično intenzivno komunicirao s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, kako bi dogovorio odnos SDP-a prema njegovoj kandidaturi.

Ta je stranka i naručila dvije ankete, među članovima i biračima, kako bi se utvrdilo kakvu podršku uživaju Milanović i još neki potencijalni kandidati iz redova SDP-a. Budući da je, prema neslužbenim informacijama, Milanović daleko iza sebe ostavio konkurenciju, sve osim njegovog odabira za predsjedničkog kandidata bila bi za Bernardića velika politička avantura. Bernardić nije nikakav hazarder i sredinom tjedna je usuglasio s Milanovićem da će SDP stati iza njega.

U ponedjeljak će ova tema biti na sjednici Predsjedništva SDP-a i ne očekuje se disonantna rasprava.

"Sve će glatko proći, od ponedjeljka je Milanović naš kandidat", rekao je jedan član Predsjedništva SDP-a za Novi list.