Podijeli članak

Zbog zatvorene granice između BiH i Hrvatske na području Krajine, vrlo je moguće otvaranje nove migrantske rute koja bi vodila preko Neuma do Italije, saznaje Dnevni avaz.

Nema graničara

Tisuće migranata, naime, posljednjih su godina protutnjale kroz BiH jureći prema Krajini, odakle su se najlakše mogli dočepati Europske unije. No, situacija se radikalno promijenila.

Već duže vrijeme Hrvatska svoju granicu prema BiH drži zatvorenom i prolaska nema. Tisuće migranata ostale su u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši...

Za ulazak u BiH i dolazak do Krajine migranti godinama koriste iste rute. Preko Srbije ulaze u područja Bijeljine i Višegrada, a preko Crne Gore u područje Trebinja. Iz Bijeljine se prema Krajini kreću preko Tuzle, dok se oni koji su u BiH ušli u okolici Višegrada ili Trebinja prvo upute ka Sarajevu, a odatle prema Krajini.

No, s obzirom na novonastalu situaciju, migranti su počeli tražiti druge rute. Kako se saznaje, službe u BiH koje prate njihovo kretanje došle su do informacija o novom pravcu kretanja koji bi uskoro mogao postati aktivan.

Radi se o ruti koja bi od Bijeljine i Višegrada vodila do Sarajeva, odakle bi preko Čapljine vodila do jedinog bh. grada na moru, Neuma. Odatle bi migranti čamcima pokušali prijeći granicu i ući u Hrvatsku.

Službe, kako je rečeno, za sada imaju tek nekoliko informacija o toj ruti, ali se već razmatraju planovi kako je kontrolirati, jer migrante neće biti moguće zaustaviti.

"Granična policija raspolaže s nešto više od 1.000 ljudi. Mi na pojedinim graničnim prijelazima imamo po jednog graničara, a o stopostotnom čuvanju granice možemo samo maštati. Priča se mnogo o toj ruti prema Neumu, to će biti kaos ako krene", kaže za Dnevni avaz izvor iz Granične policije.

Najlakši način

S druge strane, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić jučer je za Dnevni avaz kazao da takva ruta još ne postoji.

"Možda ima pojedinačnih pokušaja. Za sada nema organiziranih kretanja prema tom dijelu. Nema to puno logike, jer im to nije bliže. Mislim da će ova ruta prema Krajini ostati još dugo aktivna, to je trenutno najlakši put za migrante", kaže Mektić.

Bijeg iz Salakovca 

U blizini Mostara nalazi se Migrantski centar Salakovac. U njemu je smješteno njih nekoliko stotina, a svakodnevno se bilježe bježanja, dok isto tako skoro svaki dan u njega dođe oko 100 izbjeglica.

Kako se saznaje, veliki broj onih koji pobjegnu iz Salakovca kreće se prema Neumu, gdje traže način prelaska granice.