Podijeli članak

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak se po prvi put pojavila u javnosti sa zaštitnom maskom, nakon što je u ovom tjednu odbacila optužbe za hipokriziju zbog nenošenja maske.

Merkel je ušla u Bundesrat, gornji dom parlamenta, noseći crnu masku na kojoj je pisalo EU2020.de, naziv websitea posvećenog njemačkom šestomjesečnom predsjedanju blokom koje je počelo 1. srpnja.

Merkel, čija je vlada učinila obaveznim nošenje maske na nekim javnim mjestima, upitao je novinar na press konferenciji u ponedjeljak zašto nikada ne nosi masku u javnosti, prenosi Fena. 

Kancelarka, poznata po tome što pomno prati ankete javnog mnijenja, odgovorila je da nije bilo potrebe da nosi masku jer je poštovala pravila fizičke distance, ali da ju je nosila kada nije mogla održavati distancu, naprimjer u privatnim kupovinama kada nije bila pred očima javnosti.

Ja vam, međutim, neću reći gdje idem u kupovinu, izjavila je on uz osmijeh.

Merkel je pohvaljena zbog svog odgovora na krizu s koronavirusom, i stopa odobravanja njenog rada naglo je porasla. Najveća europska ekonomija nosila se s pandemijom COVID-19 bolje od većine svojih susjeda, potpomognuta relativno blagim restriktivnim mjerama koje su omogućile nastavak društvenih i industrijskih aktivnosti kroz višemjesečnu epidemiju, kao i paketima spasa i oporavka, prenosi Reuters.