Podijeli članak

Slovenski trgovački lanac Mercator prodaje 13 tržnih centara širom jugoistočne Europe, što je dio njegove strategije za smanjivanje duga, izvijestili su slovenski mediji.

Mercator namjerava prodati svoj trgovački centar Koper II u Sloveniji, četiri nekretnine u Hrvatskoj, šest u Bosni i Hercegovini, te dvije u Srbiji, prenio je slovenski list Dnevnik. Na prodaju su ponuđeni i Mercatorov centar Sarajevo Ložionička i Sarajevo Novi Mall te trgovački centri u Dobrinji, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci, prenose mediji.

Mercator nastoji smanjiti razinu zaduženosti, koja trenutno iznosi neto 667 milijuuna eura.

- U zadnje dvije godine neto dug Mercatora smanjili smo za gotovo 200 milijuna eura, a cash flow iz poslovanja odnosno bruto dobit (EBITDA) povećali za 72 posto, na 107,5 milijuna eura - kazao je za ljubljanski "Dnevnik" Tomislav Čižmić, direktor Mercatora.

Istaknuo je i da smanjivanjem zaduženosti, uz istovremeni reprogram financijskih obveza, Mercator stvara pretpostavke za ponovni rast investicija, a među investicijskim prioritetima su novi logistički kapaciteti u Sloveniji i Srbiji.