Podijeli članak

Mercator je već počeo preuzimati prodavnice u BiH. U četvrtak, 7. rujna, preuzeo je prve četiri prodavaonice u Sarajevu, potvrdio je za Faktor direktor Konzuma BiH Tomislav Bagić.

 – Kao što je poznato, Mercator će preuzeti ukupno 83 prodavaonice. Sada je samo tehničko pitanje tog procesa – kazao je Bagić.
 
Paralelno sa procesom predaje prodavaonica Mercatoru, Konzum vodi pregovore sa dobavljačima u BiH o isplati duga. Trenutno je u BiH oko 1.100 tvrtki koje potražuju novac od Konzuma. Na jučer održanom sastanku sa dobavljačima iz RS-a, predstavnici Konzuma su ponudili izmirenje dugovanja u 48 rata. Pitali smo Bagića je li to model kojeg će ponuditi svim tvrtkama u BiH.

– Ono što ćemo ponuditi je da dio duga izmirimo odmah, a dio u ratama uz pripadajuću kamatu. O uvjetima vraćanja duga ćemo razgovarati sa svakim dobavljačem pojedinačno – izjavio je Bagić.
 
Prema njegovim riječima, novac koji će biti uplaćen iz Hrvatske u obliku dokapitalizacije Konzuma, u iznosu od blizu 30 milijuna KM, trebao bi uskoro stići u BiH, ali nije mogao precizirati datum kada će se to i desiti.
 
Odluku o uplati ovog novca donijelo je Vijeće povjerilaca Agrokora u Hrvatskoj, na sastanku održanom 31. kolovoza. Ovaj novac će biti isplaćen iz kredita kojeg će dobiti Agrokor za vraćanje svojih dugova, u iznosu od oko 950 milijuna maraka.