Podijeli članak

Prva dama Sjedinjenih Država Melania Trump u petak je na bočicu hranila sloniće i otišla u kratki safari u Keniji, treću etapu svoje samostalne afričke turneje.

Iako je bivša 48-godišnja manekenka bila opuštena i nasmiješena tijekom posjeta Zakladi Davisa Sheldricka za divlju faunu (DSWT), poznatu po pokretanju metode spašavanja slonića bez roditelja u Keniji, njeno pojavljivanje je izazvalo skandal u Africi. Naime, šešir koji je izabrala za safari diljem Afrike simbolizira kolonijalističku vlast. Tijekom 19. stoljeća nosili su ga europski istraživači i kraljevski činovnici, a potom i vojni dužnosnici, zbog čega se on danas smatra simbolom ugnjetavanja.

"Šešir koji ste nosili koristili su kolonijalisti tijekom mračnih dana, a nama u Africi nije ga ugodno vidjeti. Tko vam je to savjetovao?", napisala je na Twitteru Pauleen Mwalo iz Nairobija.

Drugi su uvjereni da se Melania inspirirala likom Meryl Streep u filmu "Out of Africa", nastalog prema knjizi Karen Blixen, danske barunice i kolonistice u Keniji.

Melania je uz šešir nosila bež jahaće hlače, smeđe čizme i bijelu košulju, a cijelo vrijeme fotografirala je zebre, žirafe, nosoroge i nilske konje. Stala je i na lokaciji na kojoj je spaljeno 105 tona bjelokosti kako bi se demotiviralo trgovce bjelokošću.