Podijeli članak

Prije nekoliko dana u okolini Kreševa pronađena je medvjedica koja je bila u lošem zdravstvenom stanju, a ubrzo nakon toga i njena dva mladunčeta. Unatoč naporima veterinara, medvjedica je uginula od, kako federalni inspektor za šumarstvo navodi, teških tjelesnih povreda koje je zadobila najvjerovatnije od mužjaka. Dva medvjedića su stabilnog zdravstvenog stanja, ali u svom prirodnom staništu ne mogu preživjeti bez majke. Zato su ih danas inspektori FUIP-a, točnije glavni federalni inspektor za šumarstvo Muhamed Hodžić u pratnji kolega, dovezli u Bingov zoološki vrt u Tuzli.

„Mladi medvjedi su u dobrom stanju i danas smo ih smjestili u najbolji Zoološi vrt koji trenutno imamo u državi. Ovo je drugi put da udomljavamo medvjediće koji su se našli u ovakvoj situaciji. Radi se o reprezentativnom objektu i sreća je što znamo da će medvjedići ovdje imati stalnu brigu i veterinarski nadzor.“– rekao je Hodžić i dodao: „Zahvaljujem Semiru i Stjepanu, uposlenicima šumske uprave iz Kreševa, koji su se brinuli o medvjedićima proteklih dana i po njima su ih i nazvali Sema (ženka) po Semiru i Pepo (mužjak) po Stjepanu-Pepi.“ – kazao je federalni inspektor za šumarstvo Muhamed Hodžić.

Semir i Stjepan su danas prisustvovali primopredaji medvjedića, te su mladunčadima dali prvi obrok u novom domu.

Tatjana Paunoski, rukovoditelj službe marketinga Binga istaknula je kako su u Zoo vrtu potpuno spremni za nove stanovnike: ‘Kada nam je inspektor javio da će medvjedići doći u naš zoološki vrt, brzo smo sve organizirali ni pripremili smo jednu od velikih medvjeđih nastambi. Svjesni smo da je za medvjediće najbolje da odrastaju u svom prirodnom staništu, ali i da to u ovom slučaju nije moguće, te da bez majke ne bi preživjeli. Nažalost, naša zemlja nema ustanovu koja se može brinuti o životinjama koje se nađu u ovakvoj situaciji. Prije tri godine na isti način nam je dodijeljen i medo Šiško, koji je pronađen u Rakitnom. Naš tim će učiniti sve da i ovi medvjedići budu zbrinuti na najbolji mogući način.“ U idućim tjednima medvjedići neće biti u vanjskim nastambama kako bi se što prije prilagodili, istaknula je Tatjana.