Podijeli članak

Danas se obilježava 1. svibanj, Međunarodni praznik rada u znak sjećanja na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine. Praznik se obilježava u cijeloj BiH,  i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj.

U Chicagu su 1. svibnja 1886. održani masovni radnički prosvjedi tijekom kojih su istaknuti zahtjevi simbolizirani u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog uzdizanja. Nakon što je provokator bacio bombu, policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo ih je uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

U spomen na krvoproliće u Chichagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radnički prosvjedi. Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva.

Tijekom sljedećih godina radnici u zapadnim zemljama, uz posredovanje sindikata i sporazumijevanje s poslodavcima, odnosno državom, postigli su zapažene uspjehe u borbi za svoja prava pa su s vremenom smirene socijalne tenzije. U istočnim zemljama radnički pokreti su nadzirani od boljševičkih, odnosno komunističkih partija, koje su formalno zagovarale socijalnu pravdu, ali su radnici i dalje bili izrabljivani.

Nekada je to bio praznik kojim se odavala počast borbi za radnička prava, dok većinu građana danas Prvi svibanj asocira tek na neradni dan ili roštilj u prirodi.

Inače, prema podacima zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini na evidencijama je, zaključno s 31. ožujka 2015., prijavljeno 546.779 nezaposlenih osoba.

BiH: U  Tuzli prosvjedno okupljanje Saveza samostalnih sindikata BiH

U Bosni i Hercegovini ovo je jedan od rijetkih praznika oko kojeg nema političkih nesuglasica – svi ga slave.

U sklopu obilježavanja 1. svibnja – Međunarodnog praznika rada, Savez samostalnih sindikata (SSS)BiH organizira prosvjedno okupljanje članova organa Saveza samostalnih sindikata BiH i granskih sindikata-članica Saveza pod motom "NE novom Zakonu o radu kojim se umanjuju radnička prava!" koje će početi daqnas u 11.00 sati ispred zgrade sindikata u Tuzli.

Učesnici će po završetku skupa ispred zgrade sindikata obići Spomen obilježje Kapija i položiti cvijeće, najavljeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

Banja Luka: Sindikalna provosvibanjska prosvjedna šetnja

Savez sindikata Republike Srpske sa svojih 15 članica granskih sindikata, organizira u Banjoj Luci prvosvibanjsku prosvjednu šetnju.

Ovaj skup bit će prilika da sindikalci ukažu na izuzetno težak položaj radnika u RS-u.

Razlog više za prosvjednu šetnju su, kako kaže predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić, najave događaja koji bi mogli dodatno pogoršati ekonomsko-socijalni položaj radnika u RS-u.

Sindikalci se protive i usvajanju novog zakona o radu u RS-u.

– Poslat ćemo jasnu poruku da ne damo urušavanje stečenih radničkih prava – rekla je Mišić.

Ovo je prvi put da Sindikat u RS-u organizira prvosvibanjsku prosvjednu šetnju u znak neslaganja s lošim položajem radnika u tom bh. entitetu.