Podijeli članak

Međunarodni istraživački dan za učenike održat će se u srijedu, 13. ožujka na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru s početkom u 9 sati u učionici br. 307. Kako navode s tog fakulteta to će biti jedinstvena prilika da srednjoškolci budu na jedan dan znanstvenici.

"Učenici u dobi od 16 do 19 godina u zemljama širom svijeta pozvani su da jedan dan provedu na obližnjem sveučilištu ili istraživačkom centru kako bi sudjelovali u autentičnom istraživačkom procesu. Aktivni znanstvenici održavaju predavanja kako bi učenicima približili teme i metode fundamentalnih istraživanja iz područja fizike elementarnih čestica. Tako pripremljeni, učenici sami provode mjerenja na stvarnim podatcima prikupljenima u eksperimentima (ALICE, ATLAS, CMS, LHCb) na najvećem akceleratoru na svijetu 'Large Hadron Collider' (LHC)  na CERN-u (Europski laboratorij za fiziku elementarnih čestica)", stoji u priopćenju.

Na kraju dana, kako navode, do pet učeničkih skupina iz različitih gradova diljem svijeta pridružit će se videokonferenciji s CERN-om kako bi raspravili svoje rezultate i kombinaciju zajedničkih rezultata. U autentičnoj atmosferi učenici stječu predodžbu o međunarodnoj organizaciji modernih istraživanja, a istodobno i uče o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara izravno uključenih u istraživanja.

Ove godine u razdoblju od veljače do travnja 2019. godine oko 15.000 učenika diljem svijeta posjetit će 215 obližnjih sveučilišta i sudjelovati u istraživačkome danu iz područja fizike elementarnih čestica.

Učenici će analizirati produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru i preko videokonferencije zajedno ih interpretirati sa znanstvenicima na CERN-u. Zanimljivo je da učenici u podatcima koje analiziraju mogu ponovno otkriti Higgsov bozon, priopćio je Ured za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.