Podijeli članak

Međunarodni Festival folklora „XXXVI Susreti prijateljstva Blagaj 2019.“, koji je održan je prethodnog vikenda na igralištu Osnovne škole „Blagaj“ okupio je preko 2000 posjetitelja.

Festival koji je održan u organizaciji kulturno-umjetničkog društva Blagaj iz Blagaja ove godine je okupio 8 kulturno-umjetničkih društava, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i regije. 

"Igre kulturno-umjetničkih društava  iz Crne Gore, Turske, Sandžaka, Lukavca, Kiseljaka, Karaule i Mostara privukle su više od 2000 posjetitelja", s ponosom ističu organizatori.

Predsjednik kulturno-umjetničkog društva Blagaj, Nihad Jašarević je istakao kako je riječ o jako bitnom događaju za ljude iz Blagaja, te da su posebno vezani za „Susrete prijateljstva“.

da se radi o veoma značajnom događaju složio se i ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović. 

Na ovogodišnjem festivalu u Blagaju nastupili su Nazilli belediyesi halk oyunlari tolulugu (Nazilli, Turska), KUD Ramadan Šarkić (Tuzi, Crna Gora), KUD Tutin (Tutin, Sandžak), KUD ‘Izvor’ (Kiseljak, BiH), KUD Karaula (Karaula, BiH), KUD Rudar (Lukavac, BiH), FA Neretva (Jablanica, BiH), KUD Podveležje (Podvelež, BiH) i KUD Blagaj (Blagaj, BiH). 

Nastupili su i solisti Alija Kasumović i Hajro Šuta.

Festivalu je prethodio defile sudionika od Starog mosta do trga Musala, a potom i defile kroz blagajsku čaršiju od Harmana do Osnovne škole “Blagaj”. 

Kulturno-umjetničko društvo Blagaj je prošle godine obilježilo 70 godina postojanja i rada, a povodom toga je upriličen i koncert, te izložba slika. 

Autor: D.G./Pogled.ba