Podijeli članak

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, u ponedjeljak, 9. rujna 2019. godine, u prostoru Narodne knjižnice HNŽ, Mostar, književnica i profesorica hrvatskog jezika Milena Jukić Bandić održala je prigodno predavanje i radionicu za učenike četvrtog razreda Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića, Mostar.

Sadržaj usmjeren promicanju pisanog i usmenog izražavanja, kao i upoznavanju i razlikovanju novih  pojmova (informacija, pismenost, razumijevanje i  sporazumijevanje, razgovor, rasprava, pripovijedanje, pričanje i prepričavanje),  ima za cilj ukazivanje  na važnost  kvalitetnijeg obrazovanja, ističući pismenost, kao najvažniji  čimbenik intelektualnog razvoja i emancipacije čovjeka.

Kroz projekciju filmova o zemljama Trećeg svijeta te obrazovanju u Africi, učenici su na trenutak zavirili u najsiromašniji kutak zemlje spoznavši na taj način važnost obrazovanja kao i snagu informacije i informiranosti.

Narodna knjižnica HNŽ, Mostar, kao informacijsko i kulturno središte grada i županije, kroz slične projekte i programe, obilježavat će Međunarodni dan pismenosti  tijekom cijelog ovog tjedna, priopćeno je iz Narodne knjižnice HNŽ, Mostar.