Podijeli članak

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je na božićnom prijemu, koji je u Sarajevu upriličio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, rekao da Bosna i Hercegovina ima potencijal da uvažava različite vjere.

- Ali, ipak sve je ovo u sjenci činjenice da našoj pravoslavnoj crkvi ništa nije vraćeno i da su objekti koji su milijunske vrijednosti zadržavaju na federalnoj i županijskoj vlasti koje ništa ne čine. U centru Sarajeva je uzurpirana velika imovina i u tom pogledu ni međunarodna zajednica nije ništa činila. To je sprega međunarodnih faktora i vlasti u Federaciji i županiji da se ta imovina ne vrati – istakao je Dodik.

Ovom prilikom novinarima je dao komentar u vezi Dejtonskog mirovnog sporazuma navodeći da je međunarodna zajednica putem visokog predstavnika učinila sve da "razvali" taj sporazum.

- Pribavljena su lažna ovlaštenja koja se zovu bonska. Na bazi tadašnjih ocjena rečeno je da je to nezakonito te je Daytonski sporazum u većem obimu degradiran. U zabludi su oni koji misle da bi eventualno stavljanje na dnevni red na nekom međunarodnom forumu značilo da će biti ispoštovani njihovi ciljevi. Dakle, ukoliko se taj posao stavi na međunarodnu zajednicu mislim da je to smrtna presuda BiH – rekao je Dodik.

Također, ovo pitanje je na božićnom prijemu komentirao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko navodeći da bi do promjene Daytonskog ustava došlo da imamo odluku „Sejdić – Finci“.

- To bi značilo da bi u budućnosti svi građani u Bosni i Hercegovini imali mogućnost da se kandiduju za Dom naroda i Predsjedništvo BiH – poručio je Inzko.