Podijeli članak

U sklopu akcije suzbijanja rada na crno i rada bez odobrenja, te radi poboljšanja naplate javnih prihoda, timovi Porezne uprave FBiH sastavljeni od 44 inspektora, jučer i prekjučer nastavili su ''češljati'' hotele, motele, pansione i ostale ugostiteljske objekte na području HNŽ-a te ZHŽ-a.

Tako su u protekla dva dana kontrolirali više od 30 objekata u Međugorju, Ljubuškom, Širokom Brijegu i Grudama, gdje su ih zapečatili 15, od čega je čak 11 njih u Međugorju, piše Dnevni avaz.

U pansionu, čija je vlasnica hrvatska državljanka Boženka Wolff, koja živi u Njemačkoj, zatečena su dva neprijavljena radnika te čak 70 gostiju, pretežito Talijana, koji su morali napustiti objekt, jer vlasnici nisu imali dozvolu za rad.

- U njemu smo zatekli vlasnicu te njenog supruga, što ne znači da smo vidjeli sve radnike. U pansionu ima 28 soba i to sa sobom nosi niz poslova, gdje sigurno ima još radnika s obzirom na veličinu objekta - kazao je Fuad Milić, šef istraga u Poreznoj upravi FBiH, koji je s kolegama odmah nakon pečaćenja pansiona napustio ovo mjesto.

Čim su vlasnici objekta ispratili inspektore i novinare, skinuli su naljepnice te razvalili službeni pečat Porezne uprave, a goste autobusom vratili u pansion, čime su izvršili kazneno djelo povrede službenog pečata, zbog čega će protiv Wolff biti podnesena kaznena prijava nadležnom tužiteljstvu.

Zbog toga im prijeti zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine.

- Inspektori su o svemu odmah obavijestili pripadnike MUP-a HNŽ-a, koji su izašli na lice mjesta i obavili očevid, nakon čega je objekt ponovo zatvoren - kazali su iz PUF-a BiH.

Da inspektori nailaze na razne prepreke u svom radu, pokazuje i primjer iz Širokog Brijega, gdje su prilikom kontroliranja jednog kafića bez naziva bili izloženi verbalnim i fizičkim prijetnjama, zbog čega je kontrola morala biti završena uz asistenciju policije.

Osim u Hercegovini, inspektori su bili u akciji u cijeloj FBiH, obavivši ukupno 70 kontrola, od čega je njih 25 izvan radnog vremena.

Izdano je 29 prekršajnih naloga s novčanim kaznama od skoro 40.000 KM.