Podijeli članak

Plaće srednjeg medicinskog kadra u Republici Srpskoj (RS) od 1.listopada bit će povećane u prosjeku za 50 do 60 KM, te za oko 200 KM za liječnike - potvrdio je danas Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS.

Povećanje je rezultat jučerašnjeg dogovora premijera Radovana Viškovića i predstavnika sindikata u oblasti zdravstva da cijena rada bude 145 KM, umjesto dosadašnjih 135 KM.

Sastaknu su nazočili predstavanici tri sindikata u oblasti zdravstva, a Granulić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao kako je time ispunjen samo prvi dio njihovih zahtjeva te da je to prvo povećanje plaća u zdravstvu nakon 10 godina.

- Naš zahtjev je bio da se od 1. prosinca ili najdalje od 1. ožujka ide s povećanjem cijene rada za još pet posto, te krajem godine za još toliko, a kako bi se pokušao ublažiti odlazak zdravstvenih radnika iz RS – rekao je on.

RS je, kaže, napustilo oko 400-500 članova tog sindikata, medicinskih sestara i tehničara, ali se točan broj se ne zna, jer pojedinci odlaze odmah nakon školovanja.

Granulić je rekao kako pojedini zdravstveni radnici odlaze iz RS u Federciju BiH, jer tamo, kako kaže, imaju daleko veće plaće. Naveo je i primjer dvojice anesteziloga, koji su iz bolnice u Srpcu otišli u Sarajevo.

Granulić je dodao kako liječnici u RS odlaze iz javnog u privatni sektor, a manje od medicinskih sestara i tehničara napuštaju RS.