Podijeli članak

Britanska premijerka Theresa May objavila je danas tiskano izdanje plana za buduće odnose s EU-om koji se svodi na to da Britanija nakon Brexita zadržava bliske trgovinske odnose s Unijom, ali se bankama otežava pristup zajedničkom europskom tržištu, prenosi Hina. Manje od devet mjeseci prije izlaska iz EU-a, May je pod golemim pritiskom da iznese svoje stajalište kako bi se mogli nastaviti zastali pregovori s Bruxellesom koji će označiti najveći zaokret u britanskoj vanjskoj i trgovinskog politici u posljednjih nekoliko desetljeća.

U dugo iščekivanom dokumentu, njezina vlada navodi da se pregovaračka pozicija postupno razvijala. Jedan je zaokret osobito značajan - napuštanje planova o bliskijim vezama na području financijskih usluga, najveće britanske izvozne industrije. No u drugim područjima, spis na 98 strana sadrži vladine planove o zadržavanju najbliskijih mogućih odnosa s blokom, uključujući sudjelovanje u europskim agencijama za kemikalije, zračni promet i medicinu, što bi trebalo zadovoljiti britansku poslovnu zajednicu.

Predlažući bliske veze, dokument nimalo ne pridonosi smirivanju nezadovoljstva unutar premijerkine Konzervativne stranke. Bivši stranački čelnik Duncan Smith rekao je: "Volio bi da sam glasao za izlazak, a ne za poluizlazak". 

Trump sumnja kako Britanci nisu glasali za to na referendumu

Američki predsjednik Donald Trump, koji danas dolazi u posjet Londonu, rekao je prije objave dokumenta kako nije siguran da je stajalište premijerke May ono za što su Britanci glasali na referendumu 2016. May je s druge strane uvjerena da prijedlozi "ispunjavaju želju britanskog naroda o vraćanju kontrole nad našim novcem, zakonima i granicama".

Dominic Raab, novoimenovani ministar za Brexit nakon što je raniji otišao zbog neslaganja s vladinim pristupom, predstavio je dokument parlamentu rekavši: "Sada je vrijeme da EU odgovori na isti način". "Tim pregovorima pristupamo u duhu pragmatizma, kompromisa i, dakako, prijateljstva. Nadam se i vjerujem da će EU razmotriti naše prijedloge u istom duhu", izjavio je Raab.

Glavni europski pregovarač se veseli pregovorima

Glavni europski pregovarač Michel Barnier rekao je da će sa zemljama članicama analizirati dokument i podsjetio Britaniju na ono što je EU već ponudio - ambiciozan sporazum o slobodnoj trgovini i suradnju na nizu pitanja, uključujući sigurnost. "Veselim se pregovorima s Britanijom idućeg tjedna", tvitao je Barnier.

Britanski prijedlozi naišli su u Bruxellesu na dobar prijem nakon što je tijelo Europskog parlamenta ocijenilo da idu u smjeru u kojem to želi EU. Parlamentarna skupina za Brexit, koja ima pravo veta na sporazum, objavila je da je sveobuhvatni dogovor, koji pokriva gospodarsku, vanjsku i sigurnosnu politiku, otpočetka bio najpoželjnija opcija koju je zagovaralo predstavničko tijelo europskih građana.