Podijeli članak

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić gostovala je u RTL-u Danas gdje je komentirala trenutnu situaciju oko koronavirusa. Najprije je komentirala broj oboljelih u Hrvatskoj zadnjih dana.

“Brojke su nešto bolje ili lošije, ali trend je silazan, vidjet ćete da je silazni trend od početka drugog dijela. Svakih par dana imamo neke nove pikove vezane uz različita žarišta”, rekla je.

Kaže da je Hrvatska sigurna za turiste

Komentirala je i kako bi se turisti trebali ponašati.

“Definitivno, gotovo mjesec i pol dana je sezone i po svemu je jasno da smo sigurna zemlja. Nije bilo većih iskakanja među turistima, očito su oni koji dolaze vrlo odgovorni, a i turistički djelatnici su uvjereni da puno toga ovisi o sezoni”, rekla je i dodala kako je problem u mlađim ljudima koji se zaraze noću u nekim zatvorenim prostorima te dodala kako se planiraju poduzeti mjere u vezi toga.

“Ta žarišta nisu toliko velika, to su okupljanja tipa svadbe, momačke i djevojačke te pojedini noćni klubovi. Pokušat ćemo na mjestima gdje postoje žarišta uvesti nove mjere i sigurnosne provjere da do toga više ne dolazi”, dodala je.

Kaže da je malo vjerojatno da su se njemački maturanti zarazili kod nas

Komentirala je i porast mladih zaraženih.

“Velik broj njih je popustio s mjerama, a što bude veći broj njih, veće su šanse da bude velik broj bolesti. Važno je da shvate da mogu pomoći zdravstvenom sustavu”, kaže i dodaje kako skupina entuzijasta profesora priprema jedan školski program koji se odnosi na koronavirus i za koji se nada da će ga mladi prihvatiti.

Jesu li se njemački maturanti zarazili na Pagu?

“Oni su već oko trećeg dana u Hrvatskoj dobili simptome pa je slabo vjerojatno da su se zarazili kod nas. Zarazili su se ili tijekom putovanja busom ili prije”, dodaje.

Komentirala je i cjepiva za koja kaže da su u igri jedno američko i jedno rusko.