Podijeli članak

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Alemka Markotić, gostovala je u Dnevniku Nove TV u kojemu je komentirala situaciju s koronavirusom.

Podsjetimo, danas smo imali 130 novooboljelih.

Markotić je komentirala kako nije dobro da se brojke povećavaju.

Ponovno se suočavamo s većim brojkama, srećom dobar dio je da nema previše hospitaliziranih, ali nije dobro d se brojke povećavaju. Uvijek su isti savjeti, distanca, higijena, sve što ponavljamo mjesecima što se pokazalo kao zlatni standard. Kada nam se učini da su brojke manje, ljudi se opuste i ovo se desi.

Mogu li klubovi raditi u zatvorenom kao kafići? 

"Preporuke nisu bitno izmijenjeno, sve što je komunicirano s vlasnicima klubova je da zatvoreni prostori nose povećani rizik, bitno je da svi ograniče usluge u zatvorenim dijelovima. Mogu li raditi kao kafići, ovisi kako su registrirani i kakvi su uvjeti…”, kaže.

Što s ruskim cjepivom?

“Nemamo još dovoljno podataka, više manje smo doznali za cjepivo zahvaljujući medijima. WHO nije dobio jasne podatke da su provedene sve faze kliničkog ispitivanja koja zahtijeva više tisuća ispitanika što je jako bitno", dodaje Markotić.

Kad bi se cjepivo moglo očekivati?

"Za cjepiva koja su u trećoj kliničkoj fazi krajem proljeća iduće godine je realno, po ubrzanom postupku", kaže.

Pojasnila je i tko će imati prednost za cijepljenje.

"Kao i za druga cjepiva, rizične skupine, zdravstveni radnici, oni izloženiji po prirodi posla", dodala je.

Što sa školskom godinom?

"Do sada, po studijima, izgleda da djeca nisu značajan prenositelj covida i očekujemo da krenu u školu regularno. Srednje škole su malo veći rizik, bitno je da se ne vrate direktno s partijanja u školu. Ali plan je da krenu u škole i ako se žarište pojavi, da se odmah sanira. Strukture učionica nisu iste, puno pitanja će biti za epidemiologe i učenike", kaže.

Kako ćemo razlikovati koronu od gripe i prehlada?

"Klinički teško, ali potrudit ćemo se da u komunikaciji sa svima vidimo o čemu se radi, ići će savjeti da oni koji imaju blaže respiratorne simptome idu doma, a oni s težima da budu hospitalizirani", zaključuje za Novu TV.