Podijeli članak

Marinko Šarić – Ćurdušić iz Rakitna novi je prvak u laganju. On je pobijedio na tradicionalnoj manifestaciji “Dobro slaži i ostani živ” koja se već 12. godinu zaredom održava na Blidinju. Pred nekoliko stotina gostiju okupljenih u motelu “Hajdučke vrleti”, Marinko je pomeo konkurenciju ispričavši kako je pomogao jednoj dami koja je usred banke doživjela blizak susret s podom, piše Dnevni list.

Drugo mjesto je osvojio Dragan Vučić – Gavran iz Čitluka, dok se na trećem mjestu našla jedna dama, Draga Šarić, također iz Rakitna.

Ovo je drugi put da Marinko odnese pobjedu u ovom neobičnom natjecanju. A ako uzmemo u obzir da je jednom završio na drugom, a drugi put na trećem mjestu te da je i njegov otac Vinko pobijedio čak šest puta, složit ćemo se da od Šarića većih ‘lažova’ nadaleko nema.

Marinkova priča

“Dolazim ja u banku platiti neke račune. Banka je nanovo urađena, sve fino urađeno, podovi glatki… A onda vidim ulazi jedna fina uglađena dama četrdesetih godina u štiklama, u minici. Bacim ja pogled na nju, ona pogleda u mene, kad štikla joj se okrenu, a dama pade k’o pokošena. Zove ona upomoć, jer mrdnuti ne može, napravila špagu na podu. Priđem ja da joj pomognem, a ona meni pokazuje da joj pogledam ispod suknje. Pogledam ja, kad vidjeh da se napravio jedan vakuum, ne može dama da se pomjeri, skroz se zalijepila. Kontam što ću? Onda sam je uzeo i povlačio preko cijele banke do ulaznih vrata, povukao je do jedne fuge kako bi ušao zrak da bi mogla ustati s poda. I pomoglo je to. Sretna dama što sam je spasio pa me nagradila sa 100 eura i večerom i pićem u ‘Hajdučkim vrletima’”, priča je kojom je Marinko do suza nasmijao žiri te zasluženo zasjeo na tron najboljeg ‘lašca’ Hercegovine.

Bogate nagrade

Za svoju priču Marinko je dobio pršut težak 8 kilograma, 4 litra vina i 1700 kubura. Riječ je o valuti koja se može trošiti samo ovdje na Blidinju, točnije u Hajdučkoj Republici Mijata Tomića. Prema riječima Marije Vukoja, vladarice Republike, ove godine su među 11 natjecatelja bili i ‘lažovi’ iz Hrvatske, a natjecale su se i dvije žene, trećeplasirana Draga Šarić i Ivana Visković iz Tučepa.

I ove godine sudjelovati u natjecanju mogli su svi pošteni i čestiti ljubitelji istinite riječi, a jedan od uvjeta je da sudionik ne smije biti političar budući da je riječ o manifestaciji na amaterskoj razini, a kako i sami znamo, naši političari su vrli profesionalci u laganju.
Za ovo zanimljivo natjecanje pročulo se i izvan granica naše zemlje pa je manifestacija poprimila i međunarodni karakter.