Podijeli članak

Potpredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik FBiH Marinko Čavara u razgovoru za RTV HB iznio je svoje viđenje trenutnog problema politike u BiH. 

"Čini se kao da netko proizvodi krize kako ne bi rješavali ključne probleme u BiH. To prvenstveno mislim da stvaramo uvjete da krećemo prema europskim integracijama, a naravno i NATO savezu. A s druge strane da jačamo gospodarstvo kako bismo osigurali svim u BiH da mogu bolje živjeti, da ne moraju svoju egzistenciju tražiti po Zapadnoj Europi. To je prvenstveno naša zadaća. ali čini mi se kada prođemo jednu krizu, onda se namjerno inscenira druga kriza kako bi se s jedne strane optužili svi ostali kako su protiv države BiH, a kako tzk. probosanske odnosno građanske stranke samo brane BiH. Naravno, ta teza nije točna.

Ona je na neki način u suprotnosti sama sa sobom i da u suštini najbrojniji narod kako sebe vole nazvati Bošnjaci su i najviše odgovorni za ovakvo stanje. Oni ne bi trebali ovih dana davati izjave koje i dalje raspiruju krizu nego bi trebali tražiti kompromis i pokazati spremnost da razgovaraju s druga dva naroda, Srbima i Hrvatima, o budućnosti BiH. Odnosno o što boljoj budućnosti BiH, rješavajući krucijalne probleme. Mi Hrvati smo najviše zainteresirani da provedemo odluke Ustavnog suda BiH, a to je legitimno predstavljanje prvenstveno konstitutivnih naroda kako je to u temeljima i Daytonskog i Washingtonskog sporazuma
", kazao je Čavara. 
 


Istaknuo je da s takvim temeljima mogu graditi više povjerenja te i druge probleme rješavati i stvarati kvalitetnije odnose unutar BiH.

"Mislim da će nas ovakva jedan, jedva dočekana, kriza odvesti u dalje probleme i konflikte u kojima ćemo samo još više pokazati da smo nesposobna država administracija. Trebamo upravljati s državom na korist svih njezinim stanovnika i moramo mijenjati način na koji se komunicira u javnosti jer čini mi se da mnogi mediji doprinose raspirivanju tenzija i neprijateljstva. Što god netko izjavi, što god se dogodi, pa možda nekad i nije tako kako jest nego se predstavi na neki drugi način, traži se nečije reagiranje što opet dodatno traži nečije reagiranje. Na kraju se svi bave reagiranjem na nečije poteze, a ne bavimo se kako učiniti BiH boljom". 

Objasnio je kako je licemjerno i nepošteno stalno svrstavati Hrvate da su s nekom drugom stranom protiv treće.

"Naša je politika, otkad je Čović vodi, takva da mi tražimo i gradimo odnose sa svim legitimnim predstavnicima konstitutivnih predstavnika u BiH, prvenstveno Bošnjaka i Srba. Tako tražimo način kako ćemo se dogovoriti oko ključnih problema u BiH. Samo tako možemo napraviti rješenja. Čini mi se kao da neki priželjkuju krize pred lokalne izbore da ono poljuljano povjerenje pred prošle izbore vrate predstavljajući sebe kao jedine branitelje BiH. A upravo takvi 'zagovaratelji' najviše štete nanose BiH", kazao je Čavara i dodao kako je to vidljivo u institucijama gdje pet godina imamo nezakonitog direktora Federalna uprave policije odnosno zadnju godinu ga nemamo nikako jer pripada Hrvatima. 

"Osim toga imamo nerealizirane odluke Ustavnog suda BiH, da imamo puno drugih problema. Imamo Federalnu televiziju kao već 12 godina izvan zakona. To nitko ne rješava, ti se problemi stavljaju u stranu, a onda kada dođe problem koji nekome odgovara onda je on najvažnija kao što je sada odluka Ustavnog suda BiH da je to najvažnija odluka koju treba provesti", govori Čavara. 

Bakir Izetbegović stalno ističe kako su Hrvati previše zastupljeni i on to svojom politikom nastoji napraviti da Hrvata nema na pozicijama koje im pripadaju. 

"Izetbegović ne dopušta nikako da se imenuje direktor Federalne uprave policije. Konstitutivnost podrazumijeva ravnopravnost sve tri naroda BiH. To piše u temeljima Ustava pa i u Federaciji je utemeljena na osnovi koje piše da će Hrvati i Bošnjaci jednakopravno upravljati Federacijom BiH. A danas smo daleko od toga. To jasno pokazuje deklaracija SDA koja zagovara građansku državu i stranka privjesak Demokratska fronta koja je nedavno predložila izborni zakon koja je čista realizacija programske deklaracije što jasno pokazuje kako se upravlja na političkoj sceni. Nije s ciljem da ova država bude država s tri konstitutivna naroda nego da ona postane građanska  što bi značilo u suštini država onih koji su brojniji. Oni često ističu kako Hrvati imaju svoju državu, Srbi svoju a da je ova država pripada tzk. probosanskim snagama što je apsurd", objašnjava Čavara i dodaje kako su takva rješenja predlagali i za Jugoslaviju pa su napravili ono što su napravili. Nisu prihvaćali nikakve dogovore i razgovore jer smo mogli izbjeći rat na ovim prostorima. 

"Nadam se da nas sad neće biti u stanju uvesti nas u takve probleme, ali zasigurno moraju se vratiti za pregovarački stol, moraju biti spremni pregovarati, a ne samo glumiti pregovaranje. Kako bi onda izmamili ili isprovocirali reakciju međunarodne zajednice koja po defaultu bila na strani jednog naroda. Mislim da svi oni koji su iz nekog razloga naivnosti, nepoznavanja stanja ili su korumpirani donosili takve odluke i s jedne strane. Trebaju to prestati ukoliko ne želimo imati nestabilno stanje u BiH", rekao je i dodao kako vjeruje da se može izaći iz ovog stanja samo kroz razgovor legitimnih predstavnika. 

Pogled.ba