Podijeli članak

Marina Veličković jedna je od 55 studentica i studenata odabranih iz cijelog svijeta koja će školovanje nastaviti na Sveučilištu Cambridge.

 Marina je prva studentica iz BiH koja je dobila ovu stipendiju
Naime, jedan od najuglednijih svjetskih sveučilišta krajem ožujka je obavio intervjue sa svim kandidatima. Oni koji su odabrani će zbog svoje izvrsnosti dobiti pune stipendije sve dok ne završe svoje doktorske disertacije. 

-  Ukupno su se prijavila 424 studenta, a njih 202 je došlo do eliminacijske faze intervjua. Ovo britansko sveučilište je objavio da su odabrali kandidate koji su pokazali akademsku izvrsnost i koji će postati "transformativni lideri u poljima svog rada". Stipendije su osigurali Bill i Melinda Gates putem svoje fondacije.

Marina Veličković aktivno radi na pitanjima seksualnog nasilja tijekom ratova. Njeno istraživanje na Cambridgeu fokusirat će se na međunarodni kazneni zakon, kao i na rad Tribunala za bivšu Jugoslaviju, osobito po pitanjima ravnopravnosti spolova kao i etniciteta. Predstavljena je kao koautorica dvije knjige i suosnivačica jedinog feminističkog magazina u BiH, a trenutačno je gostujuća na Koledžu Goldsmith.

- Oni dolaze iz cijelog svijeta, ali imaju jednu stvar koja im je zajednička: veliki liderski potencijal, posvećeni su da poboljšaju živote drugih – saopćio je, između ostalog, Bill Gates prilikom objave imena kandidata koji su dobili stipendije.

Pogled.ba