Podijeli članak

Diplomirana pravnica, društvena aktivistica, kolumnistica i volonterka, koja je pokrenula blog From Herzegovina with love, u razgovoru nam je otkrila nešto više o svom blogu i ljubavi prema Hercegovini. 

1 Kako je nastala ideja za From Herzegovina with love? 

Ideja za From Herzegovina with love je nastala tako što sam se dugo pitala zašto nitko ne promovira Hercegovinu kao gastro destinaciju, koja ima ponuditi odlična jela i vrhnska vina. Onda postaneš stariji i mudriji, pa shvatiš da sve što želiš vidjeti, u 98% slučajeva moraš sam napraviti. Tako sam 2016. godine pokrenula i Instagram profil istog naziva, gdje sam dijelila fotografije hrane, one koju bih ja napravila ili iz restorana. Godinu dana poslije su uslijedile food kolumne za hrvatski portal likaclub.eu te nakon toga i Hercegovačke foodie majice. 

 
2 Kakve sve priče se mogu naći na Vašem blogu? Koja rubrika je Vama najomiljenija? 

Rubrike koje se zasad mogu pronaći na fromherzegovina-withlove.com su Foodie nomad (gdje pratimo Hercegovce i Hercegovke na njihovim putovanjima kroz njihova gastro iskustva), Foodie leksikon (kakvi su foodie afiniteti poznatijih Hercegovaca i Hercegovki), Recepti te Homeland&Co koji obuhvaća 'nefoodie' teme, poput svatova i zadnjeg projekta #voljetiHercegovinu. Pa nekako uvijek su mi najčitanije kolumne o svatovima bliskih osoba, ali ponosna sam i na zadnji projekt o načinima kako voljeti Hercegovinu.  

3 Volite Hercegovinu i sve njezine ljepote. Smatrate li da mladi na ovom području te iste ljepote vide?

Ne, ali nisu mladi krivi. Ljubav se uči. Hercegovina je sjecište kultura, kao i povjesno čvorište ratova. U međuvremenu se gubio identitet. Ako išta stoji iz mog bloga, onda je to povratak hercegovačkog identiteta. A i suvremene tehnologije nam omogućavaju puno bolji plasman Hercegovine na tržište. 
 
4 Kako pronalazite inspiraciju za pisanje kolumni? Dogodi li se ponekad "blokada" i nedostatak inspiracije, ako da kako riješite tu situaciju? 

Pa ovisi kako često pišem. One najčešće nastanu u trenutku inspiracije, jer vremenom sam naučila da, ako odmah ne pišem, inspiracija jednostavno ode. Nastojim ne pisati na silu, jer je bolje ne napisati nešto, nego napisati na silu. Ali još uvijek nemam problema sa izostankom inspiracije.  

5 Kako biste u samo 3 riječi opisali Hercegovinu?

Onako kako i glasi slogan From Herzegovina with love: Srce. Ego. Vino.  Marijin blog možete posjetiti na sljedećem linku: https://fromherzegovina-withlove.com/
Instagram profil: https://www.instagram.com/from_herzegovina_with_love/?hl=hr

Ana Artuković/pogled.ba