Podijeli članak

Tagovi

U Bosni i Hercegovini u prvih šest mjeseci ove godine broj živorođenih u odnosu na isto razdoblje prošle godine pao je za 2,46 posto, što je samo nastavak katastrofalnog trenda posljednjih godina koji će demografski “iscijediti” ovu zemlju.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH u prvih pola godine registrirano je 13.045 živorođene djece što u odnosu na isto razdoblje 2017. pokazuje pad broja živorođenih za  2,46 posto, a umrlo je 18.639 osoba, što predstavlja pad broja umrlih za 0,85 posto. Ono što je podatak koji bi trebao zabrinuti svako društvo na ovoj planeti jeste taj da je prirodni priraštaj u debelom minusu pa u pola godine iznosi -5.594 (u prvih šest mjeseci 2017. bio -5.424). BiH je samo jedna od zemalja koja u Europi muku muči s ovim problemom ali s bitnom razlikom – ostale zemlje donose strategije i konkretne mjere populacijske politike dok naši političari to niti žele niti znaju.

Povećanje razvedenih brakova

Uz ovaj, u  ovoj godini bilježimo i još jedan zabrinjavajući podatak.

– Tijekom prvih šest mjeseci 2018. u BiH je sklopljeno je 8.078 brakova, što u odnosu na prvih šest mjeseci 2017. pokazuje povećanje za 5,53 posto. Tijekom prvih šest mjeseci 2018. razvedeno je 1.082 braka, što predstavlja povećanje od 14,98 posto u odnosu na isto razdoblje 2017., navode u svom priopćenju iz Agencije za statistiku BiH. Oba ova podatka, o prirodnom priraštaju i brakovima samo još jednom pokazuju otužnu sliku današnje zemlje bez vizije u kojoj dobro prolaze jedino političari i uhljebi. U izbornoj kampanji na sceni je dosta udaraca ispod pojasa, grupiranje svojih redova, masovno uhljebljivanje u javnu službu i obećanja svoji glasačima kako će i za njih tu biti mjesta, ali je vrlo malo konkretnih strategija, projekata i mjera koje bi ovo barem malo trebale zaustaviti

Iseljavanje

Nadalje, već ranije u javnost je plasiran podatak kako je od početka godine do danas iz BiH otišlo 18 tisuća ljudi, navodeći kako odlaze cijele obitelji, i to ne samo zbog nedostatka radnih mjesta nego zbog cjelokupnog političkog i društvenog prilično negativnog ambijenta u kojem, kako kažu, ne vide perspektivu ni za sebe ni za svoju djecu.

Nakon nedavne najave da Njemačka namjerava do kraja godine usvojiti zakon kojim će se olakšati dobivanje radne i boravišne dozvole ljudima koji dolaze iz zemalja izvan Europske unije iz nevladinog sektora upozoravaju da će se broj odlazaka u sljedećim mjesecima dodatno povećati.

Međutim, niti to ne zabrinjava naše političke elite koje za sve to optužuju Europu koja muku muči s nedostatkom radne snage pa ju “usisava” s ovih područja. Bez imalo stida i srama tvrde kako se to ne može zaustaviti te na taj način, kako to rade posljednjih 20 godina, sa sebe pokušavaju sprati bilo kakvu odgovornost za katastrofalno stanje.

Kao da im niti to nije dosta, pa narode i građane uvjeravaju kako su infrastrukturni projekti tu samo ih oni ne vide, kako se mjesec dana može preživjeti sa 400 maraka, kako svi oni koji hoće mogu raditi pa u biti su za svoje stanje oni krivi, a ne politika, jer dok oni u “državne jasle” bjesomučno uhljebljuju svoju rodbinu i prijatelje obični smrtnici s akademskim titulama trebali li bi mesti ulicu za par stotima maraka i šutjeti.

Ukoliko pak progovore neprijatelji su svog naroda. I vrhunac cinizma u “apsurdistanu” jeste ustaljena im rečenica kako treba vjerovati institucijama, istim onim koji su od svih relevantnih međunarodnih agencija ocjenjene kao najneefikasnije u Europi, u kojima radi najveći broj onih kojima je jedina referenca da su “partijski poslušnici”, koje su u cijeloj Europi simboli za korupciju i klijentelizam. Sve dok je tomu tako imati ćemo sve manje rođenih, sve više umrlih i sve manje i manje stanovnika u ovoj zemlji.