Podijeli članak

Tagovi

U Hutovu blatu počeo je drugi kamp za prstenovanje ptica u BiH, uopće drugi na kojem se ptice prstenuju oznakom iz BiH. Voditelj kampa je Nenad Spremo, srbijanski prstenovač iz Apatina. - Kamp je počeo uspješno. Imamo jednu mladu ekipu koje se obrazuje za buduće prstenovače, ja sam tu kao edukator. Dvoje od njih bilo je i lani, usavršavaju se, ja se nadam da će uskoro moći biti i samostalni prstenovači ako to budu željeli - kaže Spremo, piše Večernji list BiH.

Među sudionicima je i troje mladih studenata biologije. - Prošle sam godine stekao predivan dojam o svemu ovome, volim biti i raditi u prirodi, volim ptice, sve to dovelo me i ove godine na isto mjesto - kaže Roberto Vidić, student iz Međugorja. - Kao studentica biologije zainteresirana sam za ptice, pa sam poželjela naučiti kako izgleda promatranje ptica u prirodi i njihovo prstenovanje.

Prvi dojam – jako je lijepo, informativno i edukativno - kaže Maja Bajić iz Banje Luke dok Josipa Stipić iz Posušja ističe: - Iako je dosta zahtjevno, volim sudjelovati na kampu, bila sam i prošle godine. Volim životinje, samim time i ptice i tako da uživam u terenskom radu. Ovo iskustvo za mene je definitivno dragocjeno i poučno. Preporučila bih svima koji vole životinje, pogotovo ptice, da sudjeluju - kaže Josipa. Zanimljivo, Bosna i Hercegovina tek prošle godine dobila je svoju oznaku za prstenovanje ptica. Čak je i ta tema niz godina bila predmet sporenja. - Godinama su Beograd i Zagreb prstenovanjem pokrivali područje BiH, mi smo tek od lani od EURING-a, Europske prstenovačke unije, dobili dozvolu - kaže Josip Vekić, voditelj Službe zaštite Parka prirode Hutovo blato i Udruge Čaplja. Organizatori kampa su Ornitološka udruga “Naše ptice” iz Sarajeva, JP Park prirode Hutovo blato, Ekološka udruga Čaplja iz Čapljine, uz financijsku podršku Grada Čapljine.