Podijeli članak

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto danas je optužio velike zapadnoeuropske zemlje za "licemjerje" i "histeriju" zbog kritiziranja srednjoeuropskih država i njihovih poslovnih dogovora s Kinom te je branio mađarsku upotrebu Huaweijeve 5G mobilne tehnologije.

Šesnaest srednjoeuropskih i istočnoeuropskih država, uključujući 11 članica EU-a, sudjelovalo je na summitu s Kinom u travnju, tijekom kojeg su rekli da će povećati trgovinu i osigurati podršku za velike prekogranične infrastrukturne projekte

Francuzi kritizirali pregovore šesnaest istočnih država s Kinom

Područje je dio kineske inicijative "Jedan pojas, jedan put" kojom se namjerava spojiti Kinu, morskim i kopnenim putem, s jugoistočnom i središnjom Azijom, Bliskim istokom, Europom i Afrikom.

Francuska i Njemačka protive se takvim neovisnim potezima jer strahuju da bi se Europa mogla činiti neujedinjenom u vrijeme kada EU pokušava stvoriti obrambenu strategiju prema Kini.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire u utorak je pred novinarima u Parizu kritizirao "pregovore šesnaest država s istoka s Kinom, dok EU paralelno pregovara s Pekingom".

Szijjarto je odbacio takve kritike rekavši da Njemačka i Francuska puno više posluju s Kinom nego srednjoeuropske države te često izravno pregovaraju s Pekingom.

"Kada se njemačka kancelarka i francuski predsjednik sastanu s kineskim vodstvom, nitko ne smatra da je to problem"

"Postoji štetno licemjerje u Europskoj uniji kada je Kina u pitanju", rekao je Szijjarto Reutersu na marginama sastanka OECD-a u Parizu.

"Jedanaest država članica iz srednje i istočne Europe predstavlja 9,9 posto trgovine EU-a s Kinom."

"Kada se njemačka kancelarka i francuski predsjednik sastanu s kineskim vodstvom, nitko ne smatra da je to problem", dodao je.

"Nitko ne postavlja pitanje o tome kako je moguće da prodaju 300 zrakoplova Kini, što je više od cjelokupne trgovine 11 srednjoeuropskih država s Kinom", zaključio je Szijjarto, prenosi Index.hr.