Podijeli članak

Mađarska je povukla svog ambasadora iz Nizozemske i prekinula je diplomatske veze na visokom nivou, u reakciji na kritike nizozemskog ambasadora prema Mađarskoj, priopćio je u petak mađarski ministar vanjskih poslova.

Peter Szijjarto izjavio je da je odluka mađarske vlade "jedna od najradikalnijih mjera u diplomaciji" i da će zatražiti od nizozemskog ministarstva vanjskih poslova da iskaže stav prema izjavama ambasadora Gajusa Schelteme, objavljenim u četvrtak u mađarskom magazinu 168 Ora.

"Nećemo tražiti objašnjenje iz zatvorenih vrata", kazao je Szijjarto, dodajući da Scheltema, koji već treba napustiti Mađarsku, više nije dobrodošao u bilo kojoj mađarskoj državnoj instituciji.

Scheltema je u intervjuu kritizirao mađarsku nespremnost da sudjeluje u planu Europske unije da relocira tražitelje azila iz Grčke i Italije. Također je kritizirao kampanju mađarske vlade protiv milijardera i filantropa Georgea Sorosa i povukao je paralele između vladinih napora na "stvaranju neprijatelja" i onih radikalne grupe Islamske države.

Obraćajući se novinarima u Nizozemskoj, nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders kritizirao je izjave ambasadora.

"To nije ispravno. Takva poređenja ne smiju se praviti ", kazao je Koenders.

Scheltema je također izrazio zabrinutost korupcijom i medijskim slobodama u Mađarskoj. 

Vladin glasnogovornik Zoltan Kovacs kazao je da je  Scheltemina izjava u kojoj izjednačava političke kampanje mađarske vlade i ekstremističke grupe "potpuno neprihvatljiva i nedopustiva". 

"Nema potrebe za takvim izjavama bez presedana, niti u bilateralnim odnosima, niti u Europi. Odlučno ih odbacujemo i očekujemo da Nizozemska poduzme korake po tom pitanju ", kazao je Kovacs, prenosi Associated Press.