Podijeli članak

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u nedjelju se bez prethodne najave pojavio u francuskom Biarritzu, u kojem se odvija sastanak na vrhu lidera zemalja članica skupine G7, a kako javlja Washington Post, čini se da je njegov dolazak dio tajne inicijative domaćina summita Emmanuela Macrona koji o tome navodno nije izvijestio nikoga od svojih kolega.

Zasad nije jasan program Zarifova boravka u Biarritzu, jedino je potvrđeno da bi se trebao sastati s nekim francuskim dužnosnicima.

Novinari su u jednom trenutku pitali američkog predsjednika Donalda Trumpa za komentar informacije da je Zarif doletio na summit, no on je samo izjavio da nema komentara što je, kako tumači Washington Post, dobar indikator da ni on pojma nije imao da Zarif stiže.

Nešto ranije, sa summita je puštena informacija da su se čelnici dogovorili da će 'Macrona zadužiti za dijalog s Iranom na temelju zaključaka s razgovora i za prenošenje poruke Teheranu' kako bi se spriječila eskalacija u regiji.

Sedmero predsjednika država i vlada potvrdilo je na večeri u subotu navečer da je njihova zajednička zadaća "spriječiti Iran da dođe u posjed nuklearnog oružja", dodaju diplomatski izvori za AFP.

"Čelnici G7 su se dogovorili o dvjema točkama: ne želimo da Iran posjeduje nuklearno oružje i nitko ne želi desetabilizaciju regije ni eskalaciju, kako bi se spriječio oružani sukob", dodaje taj izvor. "Kako bi se pronašao najbolji put za vođenje dijaloga" odlučili su zadužiti francuskog predsjednika, dodaje izvor, ne otkrivajući pregovaračka načela o kojima se sedmero čelnika dogovorilo. Očito nisu bili svjesni da Macron u Biarritz kani dovesti bilo koga iz iranskog vrha.

Macron je u subotu predložio američkom predsjedniku nagodbu za razrješenje iranske krize.

Iznio mu je mogućnost da se Teheranu "na određeno vrijeme dopusti izvoz dijela njegove nafte" u zamjenu za obećanje Irana da neće obogaćivati uranij radi proizvodnje nuklearnog oružja.

Donald Trump koji je u svibnju 2018. istupio iz iranskog nuklearnog dogovora i ponovo uveo teške sankcije Teheranu, traži nova jamstva potonjeg za njegovo diplomatsko i vojno djelovanje, piše Jutarnji list.