Podijeli članak

Cjepivo za koronavirus tek je u izradi, a već je posvađala svjetske sile. Naime, jedna od tvrtki koja radi na razvoju cjepiva, francuski farmaceutski div "Sanofi" objavio je da bi prvenstvo kupovine prvih doza mogle dobiti Sjedinjene Države. 

"SAD je riskirao financirajući razvoj našeg cjepiva, a kada netko to učini, onda očekuje da dobije prve doze", izjavio je izvršni direktor Paul Hudson u razgovoru za "Bloomberg". 

Njegova izjava navodno je razbjesnila francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. 

"Cjepivo protiv Covida-19 mora biti zajedničko dobro i ne ovisiti o tržišnim zakonima", izjavio je neimenovani izvor za "Bloomberg", potvrdivši da je predsjednik zatražio razgovor s upravom "Sanofija".

Drugi izvori su se javno imenovali. Premijer Édouard Philippe poručio je putem Twittera da "nejednak pristup cjepivu nije opcija". 

Olivier Faure, šef francuske Socijalističke stranke, rekao je da Sanofi riskira da bude nacionaliziran. Zbog salve oštrih kritika, Sanofi je djelimično demantirao vijest. 

Uprava je poručila da će američkom tržištu biti namijenjene doze koje se proizvode u tamošnjim podružnicama u SAD-u, a ostalo će dobiti Europa i ostatak svijeta.

Zahtjev za “narodnim cjepivom”

Utrka koja se iza zastora vodi za cjepivo, potaknula je 140 svjetskih šefova država i stručnjaka da u otvorenom pismu iznesu zahtjev za “narodnom vakcinom” koja bi bila dostupna i besplatna svima. 

Kako je to sažeo južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa: “Nitko ne bi smio biti gurnut na kraj reda za cjepivo na temelju siromaštva ili zemlje u kojoj živi.” I dok stotine laboratorija širom svijeta grčevito rade na razvoju cjepiva, sve je više ovakvih upozorenja. Naime, ovo nije prva najava da će građani određenih zemalja imati prednost. 

Britanska tvrtka "AstraZeneca" objavila je prošlog mjeseca da će Britanci imati prioritet kada je riječ o njihovim zalihama.

7,4 milijarde eura za testiranje

Strah da bi netko mogao iskoristiti situaciju za nepoštenu prednost, nagnao je čelnike Svjetske zdravstvene organizacije da objave kako “cjepiva pripadaju cijelom svijetu”. Za primanje prvih proizvedenih doza prioritet bi trebale imati ranjive skupine i medicinsko osoblje, a ne pojedine nacije.

Ističući to isto, Europska unija je 4. maja organizirala globalno virtualno prikupljanje sredstava, prikupivši 7,4 milijarde eura za testiranje, lijekove i dijagnozu. 

Američka vlada jedna je od rijetkih koje događaju nisu pristupile. Koji dan ranije, američki predsjednik najavio je da će vlada u Washingtonu na cjepivu raditi - sama. Za razliku od povijesnih američkih postignuća u razvoju cjepiva koja su iskorijenila više teških bolesti i koje su nastajale međunarodnom suradnjom, aktualni predsjednik želi odabrati najbolje kandidate među cjepivima iz SAD-a.

Bilo kakva suradnja s inozemnim laboratorijima je odbačena, pogotovo onima u Kini. Novo cjepivo će u prvom redu biti dostupno Amerikancima. Brzina će pritom biti broj jedan, prenosi Avaz, od testiranja na životinjama, kliničkih ispitivanja na ljudima i proizvodnji, pa operacija nosi naziv "Warp Speed". 

Trump tvrdi da će 300 miliona doza za sve američke građane imati u siječnju 2021., taman na vrijeme za novu inauguraciju.

Mora biti dostupna svima

Njegove najave s razlogom su uznemirile međunarodnu političku scenu i zdravstvene stručnjake. 

Naime, u najboljem slučaju, cjepivo za Covid-19 očekuje se za 12 do 18 mjeseci bude li sve išlo po planu. 

No, to je u laboratorijskim ispitivanjima, kao i u životu, rijetko slučaj. cjepivo ne smije imati gori učinak nego bolest koju pokušava spriječiti, istaknuli su stručnjaci. 

Kako poručuju iz Svjetske zdravstvene ortganizacije, cjepivo mora biti dostupna svima, jer "bit ćemo biti sigurni tek kada svi budu sigurni”. Razvoj cjepiva u tako rekordnom roku, za razliku od standardnih nekoliko godina, pa čak i desetljeća, poduhvat je u kojem se traži suradnja cijelog svijeta, ističu još u WHO-u.