Podijeli članak

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da nestrpljivo čeka razlog britanske premijerke Therese May zbog kojega bi Europska unija Velikoj Britaniji trebala odobriti produljenje razdoblja pregovaranja o Brexitu. 

"Nestrpljivo iščekujem što će reći Theresa May, ali što se mene tiče, ništa se ne treba uzeti zdravo za gotovo. Ništa. Osobito ono o čemu se priča, a to je dulja odgoda", rekao je Macron novinarima po dolasku na summit EU-a u Bruxellesu. 

"Moramo razumjeti zašto je upućen taj zahtjev, koji politički razlog to opravdava i koji su prijedlozi", rekao je, renosi Hina. Macron je bio jedan od najglasnijih vođa u negodovanju zbog otezanja pregovora o Brexitu i želi pogurati stroge uvjete koji će ići uz bilo kakvo odobravanje odgode Britaniji. 

Francuski dužnosnici su poručili da, ako joj se odobri odgoda, Britanija treba obećati da neće ometati donošenje odluka u EU i pritom se obvezati na izuzimanje iz značajnih pitanja, poput odlučivanja o novom predsjedniku Europske komisije ili pregovora o proračunu. 

"Vrijeme je za donošenje odluka", rekao je Macron.