Podijeli članak

Britanska prijestolnica je najavila zabranu oglašavanja nezdrave hrane u javnom prijevozu, ističući kako tim potezom žele pomoći u borbi protiv pretilosti kod djece. 

Slijedom zabrane koja stupa na snagu u veljači iduće godine proizvođačima hrane i pića bit će dopušteno samo oglašavanje zdravijih proizvoda, umjesto pukog oglašavanja brendova, objavili su londonska tvrtka za javni prijevoz TfL i gradonačelnik Sadiq Khan. 

"S obzirom na 30 milijuna putovanja dnevno u TfL-u, njegov oglašivački prostor nudi ključnu priliku za promoviranje kvalitetne hrane i zdravog stila života među djecom i članovima njihove obitelji odnosno skrbnicima", objavili su u zajedničkom priopćenju, prenosi Hina.

Većina podupire zabranu

Istraživanje je pokazalo da 82 posto Londončana podupire zabranu.

"Zabrana oglašavanja nezdrave hrane u javnom prijevozu dio je paketa mjera koje uvodim", objavio je gradonačelnik Khan na Twitteru. 

"Moramo poduzeti oštre mjere u borbi protiv dječje pretilosti koja je tempirana bomba a sastavni je dio toga smanjena izloženost oglašavanju nezdrave hrane", poručio je Khan.

Nadmoćna podrška

Slavni kuhar Jamie Oliver podupro je potez gradonačelnika i gradskog poduzeća za prijevoz. "Imaju nadmoćnu podršku Londončana koji su jasno i glasno poručili da žele javni prijevoz sa zdravijim oglasima i porukama", objavio je slavni kuhar na Twitteru.

Iz londonske tvrtke za javni prijevoz ističu sve više dokaza da izloženost djece oglašavanju manje zdrave hrane povećava rizik od prekomjerne težine ili pretilosti.