Podijeli članak

Britanska vlada je objavila "plan B" za irsku granicu nakon Brexita koji predviđa usklađivanje s carinskim propisima EU-a, ali samo do kraja 2021.

Objava plana događa se dok vladaju napetosti unutar vlade o tom pitanju jer se zagovornici Brexita bez ustupaka boje da bi se to rješenje moglo produljiti unedogled i tako izlazak iz EU-a lišiti smisla.

Glavni pregovarač EU-a pohvalio prijedlog

U "tehničkoj primjedbi" koja je objavljena u četvrtak i koja se čini kao odgovor na njihovu zabrinutost, ističe se da takvo takozvano "backstop" rješenje mora biti "vremenski ograničeno" dok se ne postignu nagodbe s EU-om za koje se London nada da će stupiti na snagu do kraja 2021.

To je godinu dana nakon isteka prijelaznog roka (prosinac 2020.) o kojemu se London dogovorio u pregovorima ne bi li ublažio gospodarske posljedice Brexita.

No "backstop" će se primijeniti samo u slučaju da se ne pronađe nikakvo drugo rješenje kako se u Irskoj ne bi ponovo uvela fizička granica.

Glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier pohvalio je na Twitteru objavu tog prijedloga, dodajući da ga treba proučiti kako bi se, među ostalim, provjerilo poštuje li "cjelovitost" jedinstvenog tržišta i carinske unije.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney rekao je u priopćenju da će njegova vlada proučiti britanski prijedlog.

Verhofstadt smatra da to nije dovoljno

No Guy Verhofstadt, koordinator Europskog parlamenta za Brexit, istaknuo je da on nije dostatan. "Privremeni backstop nije backstop, osim ako nije istovjetan s konačnim dogovorom", napisao je na Twitteru.

Irsko pitanje je jedno od najtežih u pregovorima o Brexitu zbog straha od ponovnog uvođenja fizičke granice između sjevernog dijela otoka koji je u sastavu Velike Britanije i koji će napustiti EU i južnog, Republike Irske koja će ostati njegov dio.

Konzervativna vlada Therese May iznijela je još dvije mogućnosti. Prva je takozvano "maksimalno olakšanje", tehnološko rješenje koje bi trebalo omogućiti da trgovina s EU-om teče glatko, ali bi uključila infrastrukturu na granici. Druga bi poprimila oblik carinskog ugovora.

Po riječima proeuropskog konzervativnog zastupnika koji je htio ostati anoniman, sadržaj primjedbe objavljene u četvrtak jest "kompromis" kako bi se spriječila ostavka euroskeptičnog ministra za Brexit Davida Davisa o kojoj ovih dana kruže sve glasnije priče.

Osim irskog pitanja britanska vlada treba objaviti i bijelu knjigu o "planovima" nakon Brexita a 28. i 29. lipnja u Bruxellesu se održava europski susret na vrhu, prenosi Hina.