Podijeli članak

Veliki broj članica EU, uključujući Njemačku, Italiju, Francusku i Češku, podržale su plan Europske komisije da se od Britanije zahtijeva platiti odštetu ili kompenzaciju prije početka bilo kakvih pregovora o “Brexitu”.

Francuski premijer Bernard Kaznev, talijanski ministar za pitanja EU Sandro Goci i veći broj njemačkih diplomata podržali su plan Komisije da se s Londonom postigne “financijsko poravnanje razvoda” prije bilo kakvih pregovora o budućim odnosima Britanije s EU.

Prema pisanju lista “Financial Times”, Goci je rekao da su paralelni pregovori o uvjetima izlaska Britanije iz bloka i o budućnosti trgovinskih odnosa Londona i Bruxellesa “veoma loša ideja”.

I češki zastupnici su se složili rekavši da bi prije bilo kakvog dugoročnog sporazuma o budućim odnosima Engleske i EU trebala sklopiti ugovor s Londonom o ključnim uvjetima povlačenja iz bloka, a što bi bio okvir i osnova svakih narednih pregovora, objavio je list “Guardian”.

Austrijski kancelar Kristijan Kern rekao je 23. veljače da će “Bregzit” sigurno skupo koštati Britaniju zbog velikih financijskih obveza.

“Taj račun bi mogao iznositi oko 60 milijardi eura, to je računica Europske komisije i to će biti dio pregovora”, rekao je Kern, prenosi “Russia Today”.