Podijeli članak

„Bosna i Hercegovina treba doći do rješenja koja će biti održiva  i koja će omogućiti  biranje legitimne vlasti,  a to je osnova za izgradnju BiH koja će imati smisla", kazano je danas u Mostaru nakon redovite sjednice  Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

Predsjednik Glavnog odbora HNS-a Božo Ljubić je kazao kako su Izborni zakon, njegovo usvajanja i predizborni procesi  imali visoko mjesto  na današnjoj sjednici HNS-a u Mostaru jer  je interes i hrvatskog naroda i Bosne i Hercegovine da se vratiti izborni proces u okvire ustavnosti.

„Mi smo ponudili prijedloge i  ti prijedlozi su  još uvijek na stolu, ali isto tako smo spremni saslušati i ići u smjeru kompromisa i s ostalim prijedlozima koji će biti  na tragu ustavnosti Ustavnoga suda“, kazao je Ljubić

„Nema kompromisa kad je u pitanju ravnopravnost, što znači da legitimitet predstavljanja u institucijama BiH mora biti  podoban kad su u pitanju  tri konstitutivna naroda, a koji je Hrvatima u proteklom periodu bio oduzet“, kazao je Ljubić, napominjući kako je tome presudio Ustavni sud, ali i brojne međunarodne institucije.

Dekonstruiranje hrvatskog naroda u Federaciji i BiH je ističe Ljubić posljedica nametanje odluka međunarodnih institucija .

Stoga je na upit novinara o mogućem nametanju izmjena Izbornog zakona od OHR-a kazao da oni to mogu, ali se nada da neće, jer se vjeruje da će do dogovora doći.

„Stajalište HNS je da se promjene izbornog zakona moraju uključivati Dom naroda FBiH   i predsjedništvo BiH, jer je to suština odluke ustavnog suda BiH temeljem apelacije takozvanog slučaja Ljubić. Naš prijedlog koji je odbijen u parlamentarnoj proceduri ne odstupa od presude Sejdić-Finci, ali ipak smo spremni da emitiramo dodatne prijedloge i sagledamo ostale, ali da legitimnog predstavljanja uistinu bude“, rekao je Ljubić.

Rok za potrebe promjene je kratak, ali u HNS-u smatraju da je ostalo ipak dovoljno vremena ako postoji politička volja da se problemi riješe.

"Čitav Dayton je dogovoren za tri tjedna, prema tome, ako postoji politička volja i odgovornost, promjene Izbornog zakona se mogu dogovorit“, kaže Ljubić.
Ako dogovora ne bude, kako je naglasio ,izbore će možda neko raspisati, ali se neće moći implementirati njegovi rezultati. 

„Formirat će se vlast u Republici Srpskoj, županijama, ali neće se moći uspostaviti vlast u Federaciji, državi BiH. Ako to nije dovoljno upozorenje, oni koji opstruiraju dogovor snose odgovornost za sve ono što se može Bosni i Hercegovini desiti “, kaže Ljubić.

Bariša Čolak iz Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a je izrazio nadu da će se stvari po pitanju rješavanja problema u BiH  ipak mijenjati, da će se uskoro uozbiljiti na dobrobit svih.

„Ostalo je zaista prekratko vrijeme, ali dovoljno da možemo postići dogovor koji mora biti u okviru rješenja koja su ponuđena od Ustavnog suda. Rješenje se može postići i za Predsjedništvo BiH i za Domove naroda, a i za Grad Mostar, jer mislim da više nema ni jednog razloga da Grad Mostar ne bude riješen“, kazao je Čolak navodeći kako postoje određene naznake i sastanci na lokalnoj razini. HNS kako je naglasio ima cijeli niz rješenja Izbornog zakona, ali da ona ne odstupaju od istih načela.

No, kako ističe ne treba trošiti kvalitetna rješenja ako nema razumijevanja od političkih aktera, prije svega bošnjačkih stranaka, jer stav HNS-a je „Mi smo spremni na kompromise  provedbe ustavnog suda , ali nismo spremni na kompromise oko legitimnog predstavljanja“.

Autor: D.G./Pogled.ba