Podijeli članak

Privatne Ljekarne Sarajevske županij obratile su se Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, putem Vlade SŽ Zahtjevom za izmjene i dopune Odluke o mjerama neposredne kontrole cijena od 16. ožujka 2020. godine, a po kojoj one moraju biti na razini od 5. ožujka 2020. Razlog je porast veleprodajnih cijena.

U Odluci o mjerama neposredne kontrole cijena u točci IV je naloženo: "Gospodarska društva i druge pravne i fizičke osobe koje obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo, obvezna su za proizvode navedene u Listi, koja je sastavni dio ove odluke, primjenjivati cijene na razini zatečenoj na dan 5.3.2020. godine".

Razlog izmjene i dopune zbog čega su privatne ljekarne Sarajevske županije uputile zahtjev Federalnoj vladi o revidiranju Odluke je porast veleprodajnih cijena zaštitnih maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava, te su ih ljekarne kao posljednje u distributivnom lancu, kako kažu, prinuđene prodavati krajnjim korisnicima ispod veleprodajne cijene, kako ne bi bile kažnjene shodno odredbama Odluke koja je u koliziji sa Pravilnikom o određivanju visine veleprodajne i maloprodajne marže lijekova.

U konačnici, kako se navodi, ukoliko Vlada FBiH ne pristupi rješavanju ovog problema, ljekarne će biti prinuđene prestati dobavljati zaštitne maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva, čime bi se prekinuo distributivni lanac i opskrba stanovništva, u ovom trenutku, najnužnijim proizvodima.