Podijeli članak

Središnja svečanost 26. obljetnice vojne operacije oslobađanja Mostara i doline Neretve "Lipanjske zore" održana je  u Mostaru uz oživljavanje sjećanja na branitelje koji su svojim životima branili domovinu i pisali novu povijest.

Nakon  mise za poginule branitelje, upriličen je mimohod s ratnim stjegovima od mostarske Katedrale do Trga Hrvatskih velikana ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače gdje je upriličeno polaganje vijenaca i paljenjem svijeća svim hrvatskim braniteljima.
 

Vijence su položili izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora BiH i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo ratnih zapovjednika postrojbi HVO-a u akciji Lipanjske zore, predstavnici Ministarstva branitelja Republike Hrvatske na čelu s izaslanikom Ivanom Vukićem i izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH predvođeno zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, general bojnikom Ivicom Jerkićem. 

„Lipanj je vrijeme cvjetanja i mirisa lipa, a za nas u Mostaru i vrijeme sjećanja na dane slave, pobjede, ponosa i oslobođenja od agresije JNA prije 26 godina“, kazala je tijekom svečanosti uime HNS-a BiH potpredsjednica Vlade Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Eksplozija cisterne u Sjevernom logoru kako podsjeća 3. travnja 1992 .godine je početak rata za Mostar, ali i samoorganiziranja Hrvata za obranu.

„U 70 dana opsade porušeni su gospodarski, kulturni , vjerski i stambeni objekti . Bili su to dani kada su porušena ljudska prava i dostojanstvo i dani kada su se gasili životi. Lipanjski dani od 7. do 26. su bili dani kada je 6000 branitelja predvođenih svojim zapovjednicima vratilo nadu dostojanstvo i slobodu svom narodu i svom gradu“, ističe Milićević.
 

Nakon 26 godina od Lipanjskih zora ponosa i slave i dana prisjećanja na poginule i nestale, kako naglašava  još uvijek se rješavaju prava branitelja i njihovih obitelji, vode progoni  kroz sudske procese i dovodi u pitanje konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata s preostala dva konstitutivna naroda u BiH.

„I prije dva dana u Parlamentu FBiH  na Zastupničkom domu jednoglasno od svih bošnjačkih  zastupnika, bez ijednog predstavnika hrvatskog naroda  i mimo svih pravila o radu, u hitnom postupku usvojen je Zakon o izbornim jedinicama raspodjeli mandata Parlamenta FBiH. Usvojeni Zakon je u suprotnosti s Ustavom BiH i presudom Ustavnog suda BiH koji se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i Ustavom FBiH“, kazala je Milićević. Ona ističe da su time bošnjačke stranke prije dva dana demonstrirale silu i nakanu potpunog političkog desubjektiviziranja hrvatskog naroda.

„U ovome trenutku mogu samo od svih nas zatražiti odlučnost i hrabrost kao 1992. godine jer je ovo ponovno vrijeme kada se moramo braniti, ne puškom nego snagom zajedništva i odlučnosti u zaštiti hrvatskog naroda kao konstitutivnog u svojoj BiH. Neka nas Lipanjske zore prisjete pobjede u gotovo nemogućim uvjetima“, zaključila je Milićević. Lipanjske zore kako je poručila  trebaju trajno razvijati osjećaje obaveze prema svojim obiteljima, svome narodu svojoj domovini u miru.

Ovogodišnju  obljetnicu vojne operacije 'Lipanjske zore' koju su od 7. do 26. lipnja 1992. godine zajednički realizirali HVO, HV i HOS-a, obilježena je višednevnim kulturno-sportskim programom, a završit će u utorak, 26. lipnja, odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima na Merdžan glavi.

Autor: D.G./Pogled.ba