Podijeli članak

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar osvojio je sedmu medalju s olimpijskih igara, te svjetskih i europskih prvenstava.

Červar je protiv Španjolske vodio reprezentaciju Hrvatske u svom sedmom velikom finalu osvojivši peto srebro uz dva zlata. Prvo zlato osvojio je 2003. na svjetskom prvenstvu u Portugalu protiv Njemačke, a godinu dana kasnije i olimpijsko zlato u Ateni ponovo protiv Njemačke.

"Mago di Umago" ima i pet drugih mjesta - dva sa svjetskih (2005, 2009) i tri s europskih prvenstava (2008, 2010, 2020). Červar ima i tri medalje s Mediteranskih igara. Na hrvatskoj klupi je osvojio zlato u Tarragoni (2018) i srebro u Almeriji (2005), dok je kao izbornik talijanske reprezentacije osvojio srebro u Bariju 1997. 

Hrvatski izbornik je bio korak do ulaska u povijest, naime samo su dva stručnjaka osvojila olimpijsko, svjetsko i europsko zlato - Rus Vladimir Maksimov i Francuz Claude Onesta.

Francuski stručnjak je osvojio dva olimpijska zlata (2008,  2012.), tri puta je bio svjetski prvak (2009, 2011, 2015), a tri puta se uspio na krovu Europe (2006, 2010, 2014). Onesta ima i olimpijsko srebro (2016), dvije svjetske bronce i jednu europsku broncu. Rus Maksimov je na klupi "Zbornaje" osvojio olimpijsko zlato (2000), dva svjetska zlata (1993, 1997) i prvo mjesto na EP-u 1996. 

Lino ima olimpijsko i svjetsko zlato, no nažalost nikada nije slavio na europskim prvenstvima. Danas je s na klupi Hrvatske u finalu poražen od Španjolske s 22:20. 

"U rovovskoj borbi oni su imali širinu i iskustvo. Imali smo problema, nije igrao Cindrić i nismo imali raspoložene vanjske igrače. Na kraju smo poklekli. No, treba čestitati igračima za dobru igru koju su prikazali tijekom cijelog turnira", rekao je Červar za RTL i dodao:

"Borili smo se, ništa im ne zamjeram. Za zlato je trebalo malo više širine. Njihov vratar se stvarno dobro držao. Na kraju nismo izdržali i pali smo zadnjih pet minuta". 

Osvrnuo se i na karijeru.

"U životu ne možeš sve dobiti, moraš se zadovoljiti s onim što imaš. Zahvalan sam i ne mogu se ništa žaliti. Mogu s ponosom gledati na karijeru. Nemam si što predbaciti. Više neću voditi ekipu, niti na Euru niti na Svjetskom prvenstvu", koji očito namjerava još voditi Hrvatsku u kvalifikacijama za OI i na Olimpijskim igrama. 

Izbornikov ugovor s Hrvatskim rukometnim savezom istječe iza nakon Olimpijskih igara.

Kome je posvetio ovaj uspjeh? 

"Posvećujem ga svojoj obitelji". 

Je li se Červar oprostio, bilo je pitanje Karačiću. 

"Nakon ovoga prvenstva? Ne znam ništa od tome", rekao je Karačić.