Podijeli članak

Dragiša Jovanović, vozač autobusa i uspješan pčelar iz trebinjskog sela Nudo,  više od 30 godina se bavi proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda, a od prije nekog vremena počeo je praviti i likere na bazi meda, bilja i voća.

Prazni džepovi
- Idući po sajmovima, nekih petnaestak godina kao pčelar, izlažući proizvode od meda, slabo sam imao zarade, i kući sam se uvijek vraćao praznih džepova, za razliku od proizvođača likera i oplemenjenih rakija. Onda sam odlučio da i ja počnem praviti likere - prisjeća se Jovanović.
Proizvodi razne vrste rakija od dunja, krušaka, travaricu, stomakliju, medovaču, lozu i osam vrsta likera, a među njima i od banane.
Kaže da likere pravi po već oprobanim receptima, a za liker od banane da je receptura samo njegova.  
- Liker od banane pravi se od domaće rakije lozovače, meda, banane i još dva sastojka koje ostaju moja tajna - naveo je Dragiša i dodao da na likeru od banane neće stati jer u planu ima pravljenje i rakije.
- Problem mi jedino predstavlja nedostatak banana u potrebnim količinama. A to je oko 300 kilograma, što ne mogu naći ni u jednoj hladnjači. Tražio sam u Podgorici, Nikšiću, pa čak sam se obraćao i ljudima koji drže diskonte - ističe Jovanović i dodaje da već ima recept za rakiju od banane.

Južno voće
Dragiša je ispričao da ljudi kada probaju liker od banane na sajmovima na kojim izlaže, često ne mogu od prve da pogode o čemu se radi.
- Kažem im da je podloga rakija i med, a zatim ih pitam 'koje je južno voće?'. Svima poznato, ali nitko da kaže banana. A kad kažem da je od banane, svi kažu, 'jeste, bravo' -  ističe Dragiša.

Slabi prinosi meda
Ovaj uspješni proizvođač meda i proizvoda na bazi meda kaže da je ova godina za 30 posto lošija od prošle, ali da je, ipak, zadovoljan prinosom meda, koji ima od oko 80 društava.
Za litru 30 KM
Prema Dragišinim riječima, prodaja likera ide dobro, a cijena ovisi od vrste, pa je tako najskuplji od banane za koji treba izdvojiti 30 KM za litru. (Dnevni Avaz)