Podijeli članak

Nakon ispitivanja na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu splitska liječnica (50) koja je u utorak ujutro uhićena ispred KBC Split puštena je u večernjim satima na slobodu. U svojoj obrani negirala je počinjenje kaznenog djela, a nad njom je određena mjera opreza zabrane uznemiravanja prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander. Za privedenu liječnicu nije se tražio istražni zatvor.

Isto tužiteljstvo podiglo je već dvije optužnice protiv nje zbog neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta te za povrede djetetovih prava na štetu njene maloljetne kćeri stare 13 godina, javljaju hrvatski mediji.

Djevojčica živi s ocem od prošle godine odlukom Općinskog suda u Splitu na kojem se vodi i postupak za ostvarenje roditeljske skrb koji je pokrenut nakon konfliktnog razvoda između roditelja.

Osim navedenih postupaka, protiv majke je podnijeta i kaznena prijava zbog širenja lažnih i uznemirujućih glasina.

Liječnica u posljednje vrijeme vodi kampanju putem društvenih mreža kojom pokušava vratiti pravo viđanja kćeri jer je krajem prošle godine tužiteljstvo zatražilo i dobilo sigurnosnu mjeru kojom joj se zabranjuje približavanje i kontaktiranje s djetetom.

U svojim objavama proziva niz institucija, a među prozvanima je i Centar za socijalnu skrb u Splitu protiv čije dvije djelatnice je podnijela i privatnu tužbu. Proziva i stručnjake iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba na čelu sa prof. dr. sc. Gordanom Buljan Flander.

Upravo je splitski Centar za socijalnu skrb pokrenuo procesuiranje majke i to 2013. godine kada je podnio prvu kaznenu prijavu koja je odbačena. Dvije godine kasnije Centar podnosi drugu prijavu te se na temelju nje 2016. godine podignula prva optužnica koja tereti liječnicu da je nakon razvoda tjerala kćer da zamrzi oca.

Optužena je da je od kraja 2012. godine do kraja rujna 2016. godine namjerno ugrožavala psihički razvoj svoje kćerkice i onemogućavala njen kontakt s ocem iako su postojala dva pravomoćna sudska rješenja koja su određivala kada će otac provoditi vrijeme s djevojčicom.

Tijekom istrage liječnica je negirala počinjenje kaznenog djela i izjavila kako ona ne brani kontakt svoje kćeri i bivšeg supruga, već da dijete odbija kontakt s ocem.

Ove godine je Općinskom sudu u Splitu dostavljena i druga optužnica zbog povrede prava djeteta. Osim zabrane kontakta sa kćeri, liječnica je imala obvezu redovito se javljati u prostorije Centra za socijalnu skrb.

Kako su od odluke splitskog suda da kći živi s ocem, umjesto s majkom, tenzije neprestano rasle u konačnici je reagirala spliska policija. U utorak ujutro su sačekali liječnicu pred KBC Split gdje joj je radno mjesto te je odvedena u službene prostorije na kriminalističku obradu. Nakon toga je privedena u DORH.