Podijeli članak

Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH se prije određenog vremena obratio Federalnom ministarstvu zdravstva u vezi s mogućnosti pokretanja procesa liječenja krvnom plazmom.

Federalno ministarstvo je zatražilo dostavljanje projektne dokumentacije za cijeli proces što je u međuvremenu i učinjeno.

U budućem periodu, možda već sljedećeg tjedna, Povjerenstvo za transfuzijsku medicinu, koje bi trebalo biti u proširenom sastavu, sastat će se sa imunolozima, infektolozima i drugim stručnjacima iz cijele Federacije BiH. Cilj je razmatrati pokretanje eventualnog liječenja krvnom plazmom pacijenata oboljelih od Covida-19, saznaje Klix.ba.

Treba istaći da je i prije inicijativa koje su predstavljene proteklih dana, Zavod već bio pokrenuo taj proces.

Prema našim saznanjima, pojedine institucije u BiH već duže vrijeme imaju kontakte sa stručnjacima iz Sjedinjenih Američkih Država koji rade na liječenju zaraženih koronavirusom. Neki od tih američkih stručnjaka su podrijetlom iz BiH.

Koliko je realno da se zaraženi koronavirusom liječe krvnom plazmom znat će se u sljedećim tjednima. Treba istaknuti da je za ovaj vid liječenja potrebno ispuniti niz kriterija, a neki od njih su veliki broj oboljelih/oporavljenih od korone od kojih bi se uzimala krvna plazma, ali prije toga i suglasnost osoba za davanje krvne plazme.

Također Povjerenstvo će raspravljati i o potrebnoj opremi, aparatima i učinkovitosti.