Podijeli članak

Jerko Ivanković Lijanović ističe da ga presuda koju mu je izrekao sud u Tuzli neće zaustaviti da se kandidira za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na ovogodišnjim općim izborima u zemlji.

Iz njegovog press-ureda je priopćeno da je ta presuda nepravomoćna i da je pokušaj zaustavljanja Jerka Ivankovića Lijanovića u pobjedi na izborima za člana Predsjedništva BiH "na način kao što je zaustavljena pobjeda Narodne stranke 'Radom za boljitak' 2014. godine njegovim uhićenjem samo dva dana prije početka predizborne kampanje".

- Žao mi je što je Sudsko vijeće izvelo zaključak pred Sudom u Tuzli na osnovu neistina i lažnih svjedočenja koja su plaćana po 50.000 KM i više, o čemu postoje dokazi. U mom dosadašnjem radu nema krivičnih djela. Ovu presudu doživljavam kao pokušaj presude svim poljoprivrednicima i onima koji traže posao u ovoj zemlji jer se pokušava osuditi moje povećanje poticaja i uvođenje novih poticaja tijekom mog mandata kao ministra u Vladi FBiH. Pokušava se osuditi svaki pozitivan trend koji sam uveo i kojim sam poboljšao stanje u poljoprivredi u tom periodu. Očito ćemo istinu i pravdu morati tražiti, ako bude potrebno i od Suda u Strasbourgu.

Napominjem javnosti i stanovnicima da je ova presuda nepravomoćna i da me neće zaustaviti da pravdu istjeramo do kraja i da se kandidiram na narednim općim izborima za člana Predsjedništva BiH i sa svim stanovnicima se izborim za prijeko potrebne promjene koje su neophodne u BiH - izjavio je Lijanović.

Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar poljoprivrede u Vladi Federacije BiH, osuđen je pred Županijskim sudom u Tuzli na devet godina zbog zlouporabe položaja, a njegov savjetnik Stipo Šakić na godinu dana zatvora.

Lijanović je optužen zajedno sa savjetnikom Šakićem za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH od 2011. do 2014. godine. 

Suđenje je trajalo više od godinu i po dana. Na današnju presudu postoji mogućnost žalbe.