Podijeli članak

Mirni prosvjed LGBTI osoba održava se u parku ispred zgrade u kojoj su smještene institucije Kantona Sarajevo. Kako javlja reporter N1, vladaju velike mjere osiguranja uoči početka prosvjeda.

Kako su naveli sudionici mirnih prosvjeda, neće odustati u svojim upozorenjima na sve učestalije nasilje nad pripadnicima ove populacije, lezbijkama, gej, biseksualnim i transrodnim osobama.

"Velika većina nas je u svom životu doživjela i preživjela nasilje. Pružit ćemo otpor dok ne bude uspostavljena jednakost u društvu. Naša zajednica je sve ujedinjenija da pruži otpor represiji. Hrabro i dignute glave se borimo protiv nasilja, ali i rasizma, homofobije i svakog drugog oblika isključivosti", poručili su na mirnom protestu.

Naveli su da je borba za bolje društvo "obaveza svih nas jer mi predstavljamo one koji govore".

"Od danas prestajemo biti nevidljivi i nevidljive. Uzdignute glave koračamo. Više nikada nećemo biti vreće za iživljavanje. Nasilje nije normalno. Prije nekoliko mjeseci jedna trans žena je bila zatvorena u jednoj kući i bili su joj oduzeti dokumenti. Jednog gej muškarca su roditelji primoravali da ide psihijatru samo zato što je gej. Jednu lezbejku je otac pretukao samo zato što je lezbijka. Mene je jedan muškarac pljunuo samo zato što sam se s djevojokom držala za ruku", poručili su na skupu.

Poručili su i da je dosta nasilje koje svakodnevno trpe

"Ne shvaćaju ozbiljnost nasilja koje se događa, straha u kojem živimo. Budemo pljunuti na ulici jer držimo za ruku osobu koju volimo. Tuku nas jer im se ne sviđa naš izgled. Zato danas izlazimo svi, za nas i sve koji ne mogu, za cijelu LGBT zajednicu koja doživljava neki vid nasilja. Moramo biti solidarni i solidarne jer je svaka diskriminacije usmjerena protiv svih nas", poruka je današnjeg skupa.

Na kraju su rekli da je homofobija zlo koje pogađa cijelo društvo.

"Nećemo dozvoliti da nas ograničavaju na četiri zida. Borit ćemo se za ravnopravnost, sa željom za boljim društvom", poručili su s mirnog prosvjeda LGBTI osoba koji se održava u parku ispred zgrade u kojoj su smještene institucije Kantona Sarajevo, prenosi N1 televizija.