Podijeli članak

Grčka policija privela je tri osobe za koje se vjeruje da su povezane sa ubojstvom Alana Kožara i Damira Hadžića iz crnogorskog Bara. Privedene osobe kod sebe su imale lažne hrvatske i češke putovnice, prenosi „Blic“.

Ubojstvo istaknutih članova takozvanog škaljarskog klana dogodilo se 23. srpnja na grčkom otoku Krf. Tijela izrešetanih muškaraca, koji su dugo bili u bijegu, pronašao je maser koji je došao na zakazani termin ispred luksuzne vile u kojoj su Kožar i Hadžić boravili. Istraga je pokazala da su oni likvidirani sa više od 29 hitaca. 

Kožar je u trenutku likvidacije kod sebe imao lažna dokumenta i putovao je sa putovnicom Slovenije, pod imenom Robert Bitenc. Hadžić je također imao lažnu putovnicu na ime Martin Pospišek.  Napadači, kojih je najmanje bilo dvojica, u njih su, iz automatskog oružja, ispalili po više od deset hitaca u grudi i u glavu. Prema pisanju lokalnih medija, nakon toga su ih polili benzinom, ali nisu stigli da ih zapale.

Sve to jasno pokazuje da je u pitanju djelo profesionalaca. Prema saznanjima grčkih medija, to je novi udarac "crnogorske mafije", nakon ranijih ubojstava Stevana Stamatovića i Igora Dedovića.

Dosadašnje informacije, kako objavljaju tamošnji mediji, govore o mogućem plaćenom ubojstvu, s tim da su žrtve povezane sa slučajevima droge i ubojstava.

Prema pisanju medija u Srbiji, Hadžić je važio za osobu iz škaljarskog klana zaduženu za organizaciju ubojstava. Hadžić je bio na Interpolovoj potjernici zbog ubojstva visokopozicioniranog pripadnika kavačkog klana Davorina Baltića u Beogradu početkom 2018.

U travnju 2010. godine Hadžić je uhićen u italijanskom Milanu, prilikom pokušaja izvršenja oružane pljačke blindiranog vozila za prijevoz novca. Početkom 2012. godine ranjen je iz vatrenog oružja u kladionici u Užicu. Posljednjih godina odigrao je važnu ulogu u škaljarsko-kavačkom sukobu.

Za Baraninom Alanom Kožarom bila je raspisana međunarodna potjernica zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije koja se sumnjiči za ubojstvo Slobodana Šaranovića.

Kožar je ranije osuđivan na kaznu zatvora od šest godina i deset mjeseci zbog podmetanja tri eksplozivne naprave na gradilište hotela u Bečićima, kao i za pokušaj iznude biznismena Žarka Radulovića. Optuživan je i za sudjelovanje u ubojstvu policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića. 

Policija je tragala za Kožarom kako bi bio saslušan u okviru istrage o ubojstvu Jovana Klisića i ranjavanju Velizara Gardaševića u Baru. Kožar je bio i desna ruka vođe zemunskog klana Luke Bojovića.