Podijeli članak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov obratili su se danas javnosti nakon sastanka u Sarajevu poručivši da ovakvi susreti imaju velik značaj u razvoju i poboljšanju suradnje dvije države. Lavrov je poručio da ima favorite na izborima u Bosni i Hercegovine, a to su građani, prenosi N1 televizija.

Crnadak se zahvalio gostu na dolasku otkrivši detalji razgovora s kolegom iz Rusije.

''Posjet ima ogroman značaj, zahvaljujem se na prihvaćenom pozivu. Ističem posebno zadovoljstvo što će posjet biti realiziran u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Banja Luci. Odnosi s Rusijom su prijateljski, odlični odnosi, mi smo razgovarali o tome kako ih unaprijediti u oblasti trgovinske razmjene. Danas je bila prilika da se zahvalim kolegi Lavrovu na rješavanju pitanja klirinškog duga te otvaranje ruskog tržišta za izvoz, posebno voća. Zahvalni smo Rusiji što ima principijelan stav kada su u pitanju odnosi unutar Bosne i Hercegovine'', rekao je Crnadak.

Lavrov je u obraćanju javnosti kazao da je zadovoljan odnosima dvije države naglasivši značaj očuvanja Daytonskog sporazuma.

 ''Mi smo danas imali jako sadržajan sastanak u Predsjedništvu i onda detaljne razgovore s ministrom vanjskih poslova. Kao što je podvukao moj kolega, Rusija polazi od bezalternativnosti Daytonskog sporazuma. Podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i ustavne punomoći dva entiteta i tri naroda u Bosni i Hercegovini. Mi smo zainteresirani da se rezultati izbora zasnivaju na tim principima. To će doprinositi konsolidaciji Bosanaca oko tih principa. Visoko cijenimo ono što su nam ovdje potvrdili, zainteresiranost i usmjerenost na jačanje suradnje. I mi smo zainteresirani za razvoj suradnje. Između naše dvije zemlje u stalnom porastu je robna razmjena, ta tendencija se povećava. Nastavljamo isporuke plina bez problema u BiH'', ispričao je Lavrov.

Na pitanje tko su njegovi favoriti na izborima, Lavrov je rekao da su to građani Bosne i Hercegovine.

''Mi imamo svoje favorite, ti favoriti su ljudi, ti favoriti su bosanski državljani koji će davati glasove za političare. Mi nikad nikome ne preporučujemo za koga tko da glasa na izborima u drugim zemljama. I opet ćemo poštovati izbor Bosanaca'', kazao je on.