Podijeli članak

Facebook stranica Non EU Service – Germany objavila je prije izvjesnog vremena tablicu na kojoj su predstavljene osnovne razlike između Zakona 26.2 odnosno odredbe o zapošljavanju radnika iz Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije koji vrijedi od 1.1.2016. do 31.12.2020. godine i novog njemačkog Zakona o zapošljavanju kvalificiranih radnika koji vrijedi od 1.1.2020.

Radnici koji su dosad bili u Njemačkoj dobivat će vize do 2020. godine, a novim zakonom slijede brojne olakšice, ali neće sve biti “med i mlijeko”.

Prema novom zakonu se u struci može zaposliti samo osoba koja ima u toj struci nostrificiranu diplomu, dok je prema važećem zakonu osoba se mogla zaposliti u bilo kojoj struci.

Kada je riječ o visini osobnog dohotka, ukida se odredba prema kojoj plaća nije smjela biti manja od zakonski propisane satnice/mjesečnog primanja. Dalje svi koji se zapošljavaju moraju imati certifikate o znanju jezika.

Čekanje na termin se drastično smanjuje – umjesto od osam do 18 mjeseci, kako je to bilo dosad, sada će to biti tri tjedna. Takođe, čekanje na odobrenje vize se smanjuje s tri mjeseca na tri tjedna. 

Istog dana kada se odobri radna radna viza odobrava se i viza za spajanje obitelji, je jedna od odredbi novog Zakona.

Po ovom pitanju, i jedan i drugi zakon( 26.2 i FEG ) spajaju obitelji po obiteljskom zakonu, a ne po random zakonu. Ovo znači da su nositelji spajanja, osobe koje dobiju radnu vizu ali i obitelji koja “se spaja”,  na osnovi obiteljskog zakona, piše Dnevni avaz

I to ostaje na snazi kod oba zakona dok god oni vrijede.

Razlika se tiče u uvjetima za spajanje obitelji tako da novi zakon, dozvoljava da se na terminu kod kvalificiranih radnika podnesu dokazi o ispunjenosti uvjeta za spajanje obitelji odmah. Dakle ako su ispunjeni svi ovi uvjeti obitelj može ići odmah s vama, navodi se u objašnjenju na Facebook stranici Non Eu Service – Germany.

Podsjećanja radi, ambasadorica Njemačke Kristine Hofman početkom veljače rekla da je, zahvaljujući dobrim ekonomskim prilikama, trenutno nepopunjeno oko 1,2 milijuna radnih mjesta u najrazličitijim oblastima i branšama.