Podijeli članak

Tagovi

Europska unija vrlo tijesno surađuje sa američkim partnerima s kojima dijeli iste prioritete i poglede na budućnost Bosne i Hercegovine, a ta suradnja od velikog je značaja u pokretanju BiH prema naprijed i provođenju reformi - poručio je specijalni predstavnik Europske unije za zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

On je za Politicki.ba rekao kako je taj zajednički rad, na primjer, bio od ključnog značaja u podršci lokalnih lidera da, prije ljeta, postignu politički sporazum kojim se omogućava održavanje lokalnih izbora u Mostaru, prvi put nakon 12 godina.

-Kada ste aplicirali za članstvo u EU, u veljači 2016. godine, napravili ste veliki iskorak i stratešku odluku da se nedvosmileno zaputite na put integracije u EU. Od tada, Vijeće EU usvojilo je jasnu mapu puta, uključujući i 14 ključnih prioriteta za državu kako bi se kretala naprijed na tom putu. EU je snažno angažirana u BiH s ciljem potpore vlastima vaše zemlje kako bi proveli tu agendu. Naši ljudi na tome rade u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru - rekao je Lajčak.

EU, naveo je, ima izravan interes kada je sudbina njenog najbližeg susjedstva u pitanju. Promovira europske vrijednosti i standard, te ulaže značajna sredstva da bi se pomogao razvoj regije u skladu s europskom perspektivom.

-S novom Europskom komisijom i visokim čelnicima EU, imamo jasnu odluku, zapadni Balkan će biti u središtu pažnje EU. Nova metodologija proširenja, kao i odluka da se otvore pregovori o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije, koja je davno trebala biti donesena, imamo jasno svjedočenje da je naš interes za regiju obnovljen - rekao je Lajčak.

Komentirao je povezivanje neovisnosti Kosova sa bh. Republikom Srpskom, navodeći kako dijalog Beograda i Prištine ima za cilj doprinijeti stabilnosti cijelog regije.

-Kao takav, mi očekujemo da svi politički lideri zapadnog Balkana aktivno podržavaju proces, a to znači i da se suzdržavaju od bilo kakvih izjava koje nepotrebno doprinose političkim podjelama i negativno utječu na dobrosusjedske odnose u regiji - naglasio je Lajčak te dodao kako je, što se BiH tiče, pozicija EU uvijek bila jasna, da podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost.