Podijeli članak

Tvrtka „Andrićgrad“ u većinskom vlasništvu Emira Kusturice mora platiti 1,2 milijuna KM poreza na dodatnu vrijednost, jer je utvrđeno da su sve zgrade u „Andrićgradu“ pored Višegrada izgrađene bez građevinske dozvole, ekskluzivno saznaje Kapital.

Inspektori Uprave za neizravno oporezivanje u posljednjoj kontroli otkrili su da je „Andrićgrad“ doo Višegrad neosnovano prikazivao odbitak ulaznog PDV-a za izgradnju „Andrićgrada“, što nije mogao uraditi jer za izgrađene objekte nije imao potrebnu dokumentaciju poput građevinske dozvole.

UNO je danas pokrenuo postupak prinudne naplate, blokirao žiro-račune, provjera svu pokretnu i nepokretnu imovinu i već izdala rješenje za zabranu otuđenja vozila u vlasništvu „Andrićgrada“.

Tvrtka „Andrićgrad“ se nalazi i na 77 mjestu liste najvećih dužnika PDV-a Uprave za neizravno oporezivanje s dugom koji danas iznosi 1.255.521,55 KM. Iznos duga se svakog dana mijenja zbog obračuna zateznih kamata tako „Andrićgrad“ trenutno ima glavni dug od 1.068.369,55 KM i zatezne kamate od 187.152,00 KM.

Dug je utvrđen u kontroli koja je obuhvaćala kontrolni period od prosinca 2012. do prosinca 2014. godine. Najvećim dijelom dug se odnosi na osporeno pravo na odbitak ulaznog PDV-a iz razloga nepostojanja građevinskih dozvola za izgradnju objekata, potvrdio je za Kapital načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

„Andrićgrad“ trenutno ima šest aktivnih računa kod komercijalnih banaka gdje su u toku provjere o visini sredstava koja bi mogla biti oduzeta radi namirenja duga po osnovu PDV-a. Također, svim nadležnim institucijama su proslijeđeni zahtjevi za provjeru pokretne i nepokretne imovine. Danas je izdano Rješenje o zabrani otuđenja vozila u vlasništvu pomenutog obveznika, a kako budu pristizale ostale informacije UNO će u skladu sa svojim nadležnostima postupati u postupku prinudne naplate”, rekao je Kovačević.

On kaže da onog trenutka kada „Andrićgrad“ pribavi neophodne građevinske dozvole stvorit će se zakonska osnova da najveći dio ovog duga više ne postoji, odnosno da mora platiti samo dug u iznosu od 150 tisuće KM, međutim do tada „Andrićgrad“ se tretira kao i svaki porezni dužnik i UNO mora da pokrene proceduru prinudne naplate.

Nesporan dug od 150 tisuća PDV „Andrićgrad“ mora platiti u svakom slučaju, jer je u kontroli utvrđeno da je dva puta izvršen odbitak ulaznog PDV-a po istim fakturama.

Indikativno je da je ovo već treći put kako inspektori UNO utvrđuju tvrtci „Andrićgrad“ isti propust sa neplaćenim PDV-om, što Kusturica očito ignorira.

Iako je iz proračuna Republike Srpske, novcem poreznih obveznika, sa desetine milijuna maraka financirana izgradnja „Andrićgrada“ u Višegradu, kroz rashode se ne osiguravaju informacije u financijskim izvješćima o sudjelovanju Vlade RS u tom projektu.

Naime, nema pregleda imovine, obveza i izvora sredstava, ukazala je još 2013. godine Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a u dajući Ministarstvu trgovine i turizma RS mišljenje s rezervom.

Evidentiranjem sredstava kojima se financira izgradnja naselja ‘Andrićgrad’ kroz rashode granta ne osiguravaju se informacije u financijskim izvješćima (pregled imovine, obveza i izvora) o sudjelovanju Vlade RS (putem Ministarstva trgovine i turizma) u realizaciju projekta ‘Andrićgrad', upozorila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Na osnovu odluke Vlada RS, za sve poslove koji se rade u „Andrićgradu“ ne mora se primjenjivati Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.